Русија мобилисала кључна командна места и послала нове бродове у Медитеран

У ПУНОЈ ПРИПРАВНОСТИ ЦЕНТРАЛНО КОМАНДНО МЕСТО ГЕНЕРАЛШТАБА И ЦЕНТАР ЗА УПРАВЉАЊЕ СНАГАМА ВОЈНО-КОСМИЧКЕ ОДБРАНЕ

  • У источни Медитеран упућени велики десантни бродови „Новочеркаск” и „Минск” који су већ прошли Босфор, односно Гибралтар и на одредиште стижу 5. или 6. септембра

         РУСИЈА је подигла борбену готовост Централног командног места свог Генералштаба и Центра за упављање снагама своје Војно-космичке одбране.

         Руски војно-државни врх посвукао је ове потезе након што су јутрос у Медитерану лансиране две ракете, рекао је новинарима заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов. 

         Генерал Антонов је, иначе, оценио да је руски систем упозоравања о ракетним нападима данас – поводом тих лансирања - потврдио своју ефикасност. 

         Према речима Антонова, јутрошња лансирања су такође показала: да су улагања у модернизацију и ширење радарске мреже дала жељене резултате и да је Русија „спремна за сва могућа дејства при свим могућим околностима”.

         Заменик министра одбране РФ посебно је нагласио да оружане снаге његове земље „са свом потребном пажњом прате све што се дешава у Средоземном мору”.

Велики десантни брод „Минск”

         Руски војни врх још је открио – данас поподне – да је још раније донео одлуку  да у источни Медитеран упути десантне бродове „Новочеркаск” и „Минск” из састава Црноморске и Балтичке ратне морнарице.

         Ти бродови су већ испловили су данас из својих база и прошли курс  мореузе Босфор и Дарданеле, односно Гибралтар.

         „Ратна морнарица Русије наставља планску фазну ротацију ратних и помоћних бродова ради обезбеђивања сталне оперативне формације која обезбеђује наше стално војно присуство у Медитерану”, објавило је Министарство одбране Руске Федерације.

         „Ти велики десантни бродови ће 5. или 6. септембра стићи у источни Медитеран и приступити извршењу задатака по плану оперативне команде у удаљеној зони деловања. Та команда је дислоцирана на великом антиподморничком броду руске Тихоокеанске ратне морнарице „Адмирал Пантељејев”, прецизирало је Министарство одбране РФ.

         Један од задатака сталне оперативне формације руске морнарице у Медитерану је „комплексни мониторинг ваздушне, подводне и поморске ситуације у рејону базирања”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари