Русија „Калибрима“ из Медитерана и Црног мора може тући све што NATO има у Европи - до југа Енглеске

ИМАЈУ ДОМЕТ ОКО 2.500 КИЛОМЕТАРА, МОГУ ДА ЛЕТЕ И ПЕТ МЕТАРА ИЗНАД ТЛА И ПОГАЂАЈУ - У ТРИ МЕТРА

  • „Калибри“ из Средоземног мора стижу до свих европских чланица алијансе осим Португала и Исланда јер „добацуј“ и до Мадрида и до југа Енглеске и Скандинавије. У њиховом радијусу су и фактички цела Саудијска Арабија и северна Африка
  • На стално дежурство „Калибара“ у источном Медитерану - које је наредио Владимир ПУТИН - одмах је одреаговао командант Ратне морнарице САД у Европи и Африци адмирал Џејмс ФОГО: „Спремни смо да се бранимо од руских бродова са крстарећим ракетама Калибар. Али, ми не желимо конфликт са другим земљама које су војно присутне у региону“

        АМЕРИКАНЦИ су захваљујући крстарећим ракетама „Томахавк“ добили рат на Блиском Истоку без озбиљнијих губитака, а са великог растојања су и 1999-те разарали Србију и наметнули јој „Кумановски споразум“.

        Само, немају више у тој области монопол. Прошле јесени је Русија из Каспијског мора крстарећим ракетама „Калибар“ више него успешно уништавала складишта оружја и муниције и инфраструктуру Исламске државе у Сирији.

        Била је то демонстрација нових могућности Сједињеним Државама и NATO.

        „Калибре“ су тада лансирали бродови „Дагестан“, „Велику Утјуг“, „Град Свијажск“ и „Угљич“. Узлетело је укупно 26 ракета. Прелетеле су око 1500 километара и уништиле 11 циљева, ударајући највише три метра од задате мете.

        „Калибри“ су током лета мењали путању и за 90 степени, а висину - од 50 до 1800 метара.

       „Калибри“ које Русија извози имају домет до 300 километара. Западне војне шпијунаже су до удара из Каспијског мора сматрале да те ракете - којима располажу Оружане снаге РФ - имају домет од 600 до 800 километара. И, биле су више него непријатно изненађене када се показало да лете и целих 1.500 километара. Што значи: вероватно и даље.

        Управо те ракете - односно бродови и подморнице који их носе - одсад ће стално „дежурати“ у Медитерану. По одлуци Владимира Путина.

        Одмах су се наметнула два питања. Због чега? И: шта ће све бити у њиховом домету?

        На Западу су већ израчунали да „Калибри“ из Средоземног мора стижу до свих европских чланица NATO осим Португала и Исланда јер „добацују“ и до Мадрида и до југа Енглеске и Скандинавије. У њиховом радијусу су и фактички цела Саудијска Арабија и северна Африка.

        „Калибри“ могу бити лансирани и испод воде. Поврх свега: практично и са сваке тачке у Црном мору.

        Те крстареће ракете могу да лете и само пет метара изнад тла, што их чини невидљивим за радаре.

        На стално дежурство „Калибара“ у источном Медитерану одмах је одреаговао командант Ратне морнарице САД у Европи и Африци адмирал Џејмс Фого.

        Рекао је: „Спремни смо да се бранимо од руских бродова са крстарећим ракетама „Калибар“. Али, ми не желимо конфликт са другим земљама које су војно присутне у региону“.

        Незванично, ракете „Калибар“ имају крајњи домет око 2.500 километара.

        Засад их носе подморнице класе „Јасењ“ и „636“, као и руске фрегате класе „11356“ и други ратни бродови.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари