Русија гради још пет атомских подморница класе „Бореј“

ТРЕБА ДА БУДУ ГЛАВНИ НОСАЧИ ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНИХ

БАЛИСТИЧКИХ РАКЕТА „БУЛАВА“

         МИНИСТАРСТВО одбране Русије наручило је још пет нуклеарних подморница типа Бореј које треба да буду главни носачи интерконтиненталних балистичких ракета „Булава“.

         „Потписали смо уговор са Министарством одбране. Истина је: градиће се пет подморница“ - изјавио је прес секретар Удружене корпорације за бродоградњу Алексеј Кравченко.

         Потписана су, заправо, три уговора. Први са Централним конструкторским бироом за поморску технику „Рубин“ - за израду пројекта подморнице Бореј-А. Други уговор је са бродоградилиштем Севмаш за изградњу главне подморнице Бореј-А.

         Трећи уговор је потисан непосредно са Удруженом корпорацијом за бродоградњу за изградњу серије од четири такве подморнице.

         Нови министар трговине и индрустрије Денис Мантуров је потврдио да ће уговор за пројекат Бореј у потпуности бити испуњен. То ће бити пет подморница и уговор за пројектовање.

         Команда ратне морнарице Русије уводи стратешки пројекат подморница 955 (шифра Бореј) које треба да постану основна поморска стратегијска нуклеарна сила Русије после 2018. године, након што се из борбеног састава флоте повуку подморнице пројекта 941 које су основа борбеног састава (Ајкула, у класификацији НАТО Тајфун) и 667 („Калмар“ и „Делфин“, у НАТО класификацији Делта-3 и Делта-4).

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари