Русија добила радар који открива „циљеве“ на удаљеностима до 3000 километара

ЛАНСИРАЊЕ КРСТАРЕЋИХ РАКЕТА ОТКРИВА НА РАСТОЈАЊУ ДО НЕКОЛИКО ХИЉАДА КИЛОМЕТАРА

  • У зони одговорности „Контејнера“ су западне границе Русије, Москва и централни индустријски рејон. Једно поље ове модерне радарске станице чине 144 антене, које јој омогућавају да буквално „завирује“ далеко иза хоризонта

        РУСИЈА је увела у функцију радар нове генерације „Контејнер“.

        Пуковник Андреј Ростовцев истакао је да је станица доведена у стање борбене готовости, а да ће у блиској будућности њен рад бити доведен  до савршенства.

        Овај радар нове генерације је први у Оружаним снагама РФ који је способан да лоцира и идентификује објекат на растојању до 3 хиљаде километара.

        У зони његове одговорности су западне границе Русије, Москва и централни индустријски рејон. Једно поље чине 144 антене, које омогућавају радару да буквално „завирује“ далеко иза хоризонта. Радар може да контролише ситуацију у ваздуху, кретање било којих летелица и, чак, открива лансирање крстарећих ракета на растојању до неколико хиљада километара.

        За неколико година у Русији ће бити створена цела мрежа ових радара.

        Командант противваздушне и противракетне одбране Снага ваздушно-космичке одбране Андрей Дјомин наглашава: „У оквиру државног програма наоружања до 2020. Године, планира се изградња нових радарских позиција, како на истоку наше земље, тако и на западу, како бисмо видели цело небо уз границе Русије из свих праваца могућег напада.

        Радар „Контејнер“ почео је с радом 2. децембра 2013. године. Борбене јединице сад треба да се упознају с новом техником и да заједно с конструкторима припреме систем за рад пуним капацитетом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари