Русија број војника укључених у маневре подигла на 80.000

СЕВЕРНА ФЛОТА У БАРЕНЦОВОМ МОРУ ИСТЕРАЛА НА ПОВРШИНУ „НЕПРИЈАТЕЉСКУ ПОДМОРНИЦУ“

  • Следи прегруписавање снага у Баренцовом мору „ради одржавања тактичке вежбе заштите арктичких граница Русије од морских претњи“
  • Заменик министра одбране РФ Анатолиј АНТОНОВ поручио Вашингтону и Бриселу: „Русија своје вежбе изводи максимално отворено и на својој територији. Ми не звецкамо оружјем и не показујемо мишиће. Не понашамо се као оне земље које показују силу поред граница Русије и ради тога са своје територије на туђу пребацују и трупе и технику. Иако нас на то ништа не обавезује, преко ОЕБС смо на време обавестили све европске земље и о почетку вежбе и о јединицама које су у њу укључене“

        БРОЈ војника који учествују у изненадној провери борбене готовости повећан је на 80 хиљада људи, а број авиона на 220, изјавио је у четвртак начелник Генералштаба Оружаних снага РФ Валериј Герасимов.

        Јуче је министар одбране РФ Сергеј Шојгу саопштио да у вежбама учествује 76 хиљада људи.

        Герасимов је истакао да се у току провере борбене готовости одвија повећање броја војника који у њој учествују.

        Тако је у четвртак „узбуњена“ и превезена на одредишта још по једна јединица Западног и Централног војног округа, ангажоване су  додатне ваздушне снаге.

        Активности које се тренутно спроводе у ОС РФ у оквиру војне обуке су планске природе и не представљају претњу ниједној држави, изјавио је Герасимов, подвлачећи црту испод досадашњег тока веже Северне ратне флоте.

        Заменик министра одбране Русије, армијски генерал Дмитриј Булгаков изјавио је да су руско оружје и војна техника доказали своју поузданост током изненадне провере борбене готовости.

         „У условима недостатка и лошег квалитета путева и северне климе коефицијент техничке спремности (оружја и војне технике) није падао испод 98 одсто“ - рапортирао је он министру одбране, армијском генералу Сергеју Шојгуу.

        У међувремену, прес-служба Министарства одбране РФ је саопштила је да је у четвртак да је група бродова Северне флоте у Баренцовом мору принудила нуклеарну подморницу „противника“ да исплови.

        Тражење подморница, чија су дејства бележиле посаде нуклеарних подморница Северне флоте, вршило се у сарадњи с противподморничким авионима Ту-142 и Ил-38 морнаричке авијације флоте.

         „Током вежби посаде противподморничких бродова успешно су извеле гађања из противподморничких вишецевних ракетних бацача РБУ-6000, а такође су одрадили практично коришћење торпедног наоружања“ - навело је Министарство одбране РФ.

        Ускоро ће у Баренцовом мору бити извршено прегруписавање снага „ради одржавања тактичке вежбе заштите арктичких граница Русије од морских претњи“, додало је МО Русије.

        Руски војни врх је, иначе, данас званично одговорио на оптужбе САД и НАТО да Русија изводи изненадне војне вежбе које међународну ситуацију чине нестабилном.

        Заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов поручио је Вашингтону и Бриселу:

         „Русија своје вежбе изводи максимално отворено и на својој територији. Ми не звецкамо оружјем и не показујемо мишиће. Не понашамо се као оне земље које показују силу поред граница Русије и ради тога са своје територије на туђу пребацују и трупе и технику“.

        Антонов је посебно нагласио: „Иако нас на то ништа не обавезује, преко ОЕБС смо на време обавестили све европске земље и о почетку вежбе и о јединицама које су у њу укључене“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари