ПУТИН: Градимо још 60 ратних бродова, приоритет је јачање моћи Црноморске флоте

У СЕВЕРМОРСКУ ПАРАДА РУСКИХ ВОЈНИХ БРОДОВА, У СЕВЕРОДВИНСКУ ИСТОВРЕМЕНО ПОЧЕЛА ГРАДЊА ЈОШ ТРИ ПОДМОРНИЦЕ

  • Наступивши са палубе тешког разарача „Адмирал Флоте Совјетског Савеза Кузњецов” који је истовремено и носач авиона, руски лидер је рекао и ово: „Моћ и слава наше Флоте само ће се даље повећавати. Рашће њена одбрамбена моћ, њена борбена спремност и мобилност”

          РАТНА флота је за Русију – њена гордост, моћ и достојанство, оценио је Владимир Путин у Североморску.

          Председник РФ је у тој великој ратној луци „дао старт” поморској паради у част Дана ратне флоте. Учинио је то са палубе тешког разарача „Адмирал Флоте Совјетског Савеза Кузњецов” који је истовремено и носач авиона.

          При том је нагласио: „Морнари и поморски официри одувек су били пример строге дисциплине, одважности и јунаштва, пример безусловне самопожртвоване преданости Отаџбини. Те вредности немају цену и остају непромењиве све до данас. Патриотизам и застава Русије су нераскидиво повезани”.

          Руски лидер је указао да ратни бродови РФ током 2013. били у 43 поморска похода, па истакао: „Моћ и слава наше Флоте само ће се даље повећавати. Рашће њена одбрамбена моћ, борбена спремност и мобилност. Јачаће њена материјално-техничка база и модернизовати обалска инфраструктура. Градиће се нови бродови”.

          Према Путиновим речима, током прошле године је руска ратна морнарица добила седам нових бродова, а још 19 је изграђено и у фази тестирања.

          Међу онима који су већ увећали поморску моћ Русије, налазе се и стратешке подморнице „Јуриј Долгоруки” и „Александар Невски”. За коју недељу ће им се придружити и атомски подводни разарач „Северодвинск”, наоружан крстарећим ракетама.

          У току је градња још 60 ратних бродова, ракетних чамаца и помоћних бродова.

          Путин је у Североморску посебну пажњу посветио националној одбрани и безбедности на Црном мору.

          „Међу нашим приоритетима је јачање борбене моћи Црноморске флоте. Добиће модерне бродове, створићемо за њу савремену војну и социјалну инфраструктуру” – подвукао је Путин.

          Он се видео-везом обратио учесницима свечаности у великом руском војном б родоградилишту у Северодвинску где је данас истовремено почела градња три подморнице: „Књаза Олега” (пројекат „Бореј-А”), „Краснојарска” и „Хабаровска”(пројект „Јасењ”).

          У паради у Североморску учествовало је више од десет ратних бродова и подморница.

          Поред поменутог „Адмирала Флоте Совјетског Савеза Кузнецова”, још и: стратешки ракетни подводни разарач „Јуриј Долгоруки”, тешки атомски ракетни разарач ”Петар Велики”, атомска подморница „Нижњиј Новгород”, велики противподморнички брод „Североморск”, велики десантни бродови „Георгиј Победоносец” и ”Кондопога”, мали десантни брод „Снежногорск”, мали ракетни брод „Ајсберг”, тегљач „Поларниј” и погранични патролни брод ”Подольск”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари