Око Москве до краја 2013. дигитализовани систем противракетне одбране

НОВИ СИСТЕМ ПРЕСРЕТАЊА РАКЕТА И АВИОНА ОБЈЕДИНИЋЕ РАДАРЕ И РАКЕТНЕ КОМПЛЕКСЕ У ЈЕДИНСТВЕНУ МРЕЖУ

Систем С-400 „Тријумф”

  • Јединственом центру управљања биће прикључене већ активне стациониране позиције ракета, противракета као и мобилни комплекси и радари ПВО. Сваки нови протвракетни комплека, на пример С-500 или нови радари, биће интегрисани у тај систем по модулном принципу” - открио представник руске Ваздушно-космичке одбране
  • Основу новог система ПРО чини „аутоматизовани систем управљања” (АСУ) оружјем Ратног ваздухопловства и ВКО, а произвео га је концерн „Алмаз-Антеј”

         У РУСИЈИ ће се до краја 2013. појавити први дигитални противракетни систем одбране (ПРО) који ће објединити постојеће ракетне комплексе (С-300 и С-400), радаре и системе управљања у јединствену мрежу велике оперативности.

         Извор из штаба војске Ваздушно-космичке одбране (ВКО) открио је да ће први интегрисани позициони рејон новог система бити постављен у Подмосковљу у јесен 2013. године.

         Основу новог система ПРО чини „аутоматизовани систем управљања” (АСУ) оружјем Ратног ваздухопловства и ВКО, а произвео га је концерн „Алмаз-Антеј”.

         „Јединственом центру управљања биће прикључене већ активне стациониране позиције ракета, противракета као и мобилни комплекси и радари ПВО. Сваки нови протвракетни комплека, на пример С-500 или нови радари, биће интегрисани у тај систем по модулном принципу”, објаснио је представник ВКО.

         Према његовим речима, помоћу АСУ на командном месту интегрисаног рејона одражаваће се информације са свих радара и авиона за даљинско радарско откривање, као и са средстава за космичко откривање који су прикључени на систем. Везе и обим информација у систему обезбеђиваће мобилни комплекси бежичне широкопојасне везе фирме „Микојан” из Томска.

         Председник московског Института за стратешке процене Александар Коновалов каже да ће стварање овог брзог система за управљање ПВО омогућити руској армији да значајно повећа могућности постојећих комплекса наоружања.

         „Сваки систем за информативно обезбеђење било ког убојног система представља основу успеха. Због тога је такав систем веома важан за савремене Оружане снаге Русије. Разумљиво је зашто се први позициони рејон поставља у Подмосковљу. То је једино место у Русији где се налазе најновији комплекси С-400”, објаснио је Коновалов.

         Он је указао да су Русији – за систем ПРО на територији целе земље – потребни ефикасни противракетни комплекси.

         „У Русији такви комплекси постоје, али са великим бројем рупа и недостатака. Посебно зато што нема јединственог радарског поља на читавој територији Русије” - нагласио је овај експерт.

         Главни уредник портала MilitaryRussia Дмитриј Корњев -коментаришући чињеницу да треба створити јединствени систем ПВО и ПРО за целу Русију - напоменуо је да је још 50-тих година прошлог века било таквих покушаја, али да је сваки пут реализацији те замисли сметала несавршеност канала преноса информација радарима и комплекса ПВО на командним пунктовима.

         „Један од проблема увек је била неспособност постојећих система да обраде веће количине информација које генеришу многобројна средства таквог система. У савременим условима, овај проблем је готово решен. А значај борбе са могућим ваздушно-космичким нападима са годинама, на жалост, само расте”, истиче Корњев.

         Прва тестирања одређених елемената АСУ обављена су 2012. године док су за јун-јул планирана тестирања монтираног АСУ на посебном полигону.

         После ових испитивања, у Подмосковљу ће се поставити експериментални позициони рејон где ће у смањеном обиму бити још једном проверено функционисање читавог система. То ће омогућити да се открију недостаци везани за размену података између командних места и са борбеним јединицама Ваздушно-космичке одбране.

         Систем ПВО града Москве С-25 „Беркут” направљен је 50-тих година ради одбране престонице од авио и ракетних напада.

         После тога „Беркут” је допуњен системом А-35 са нуклеарним противракетама. Према замисли креатора одбране, ти системи имају задатак да у лету обарају противничке ракете или да их макар скрену са курса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари