Нови руски тенкови имаће радаре као ловци пете генерације

ОТКРИВАЋЕ СВЕ ШТО ЛЕТИ ПРЕМА ТЕНКУ, А МОЋИ ЋЕ ДА БУДУ И НАКНАДНО МОНТИРАНИ

  • Тенкови на бази платформе Армата добијаће радаре Ка-дијапазона (26,5-40 GHz) са активном фазном антенском решетком и биће направљени по технологији нискотемпературне керамике

         РУСКА оклопна техника биће опремљена радарима исте технологије као и ловци пете генерације Т-50.

         Нове борбене машине - које су израђене на бази унификоване гусеничне платформе Армата - треба да добију овакву опрему до 2015. године.

         Тешка гусенична техника Армата за различите намене, коју пројектује и производи корпорација Уралвагонзавод, треба да постане универзална платформа. Модулни принцип треба да омогући да се на тој основи праве тенкови, као и ПВО машине за војску, ракетно и артиљеријско наоружање.

         Радар за све те борбене системе, као и сама платформа, биће модулни – основни делови ће бити унификовани и лако замењиви, што ће омогућити да се у кратком року обави ремонт електронике.

         Како је објавио потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин, тенкови направљени на бази Армате биће испоручивани армији већ 2014-2015. године.

         Пројектовање и израда технологије за серијску производњу електронике за локаторе, на основу планова Министарства индустрије и трговине РФ, трајаће до почетка 2016. године. Овде нема противречности: на већ готову оклопну технику моћи ће се постављати радари. 

         „Комплекс активне заштите већ пролази прелиминарна тестирања. Он је универзалан и моћи ће да се монтира на било коју платформу Армата. Радари ће моћи да буду накнадно монтирани када тенк буде готов” – истиче војни експерт, главни уредник часописа „Арсенал Отаџбине” Виктор Мураховски.

Виктор Мураховски

         У складу са техничким задатком, Армата ће добити радаре Ка-дијапазона (26,5-40 GHz) на бази активне фазне антенске решетке направљене по технологији нискотемпературне керамике. Исти радар се користи и на авионима Т-50 – које је пројектовао Концерн „Сухој” за вишенаменски ловац пете генерације (чија серијска производња треба да почне 2015. године).

         Мураховски истиче да овакав радар за оклопну технику може помоћи решавању и одбрамбених и офанзивних задатака.

         „Постоје две варијанте за његову примену – у саставу ситема за управљање ватром или као комплекс активне заштите. Имаће антену која открива све што лети према танку. Систем одређује координате и параметре претњи, а тенк ће сам уништавати овакве циљеве” – рекао је Мураховски.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари