Модернизовани ловац-пресретач МиГ-31 враћа се на велику сцену

РОГОЗИН НАЈАВИО ДА ЋЕ СЕ ПОНОВО ПРОИЗВОДИТИ И БИТИ У УПОТРЕБИ ЈОШ НАЈМАЊЕ 15 ГОДИНА

  • Четири МиГ-31 – који лете заједно - у стању су да фронтално контролишу ваздушни простор испред себе ширине 800–900 километара

         ЛОВЦА-пресретача МиГ-31 очекују промене и нови живот, који би могао да потраје још петнаестак година, изјавио је руски вицепремијер Дмитриј Рогозин.

         Он је посетио војне компаније у Нижњем Новгороду, укључујући фабрику авиона „Сокол”, која је производила те авионе до 1992. године.

         „Авион се тренутно модернизује, и то се ради овде, у Нижњем Новгороду, у фабрици авиона „Сокол”.

         Тај авион ће се користити, рећи ћу вам, сигурно још петнаестак година, у најразличитијим постојећим, али и новим варијантама, које су у складу са савременим облицима оружане борбе” – истакао је Рогозин.

         Ловачки авион МиГ-31 Рогозин је назвао јединственим и „без премца”.

         По речима вицепремијера Русије, авион који лети практично  суперсоничном брзином има перспективу, и његову производњу је потребно обновити.

         „То мишљење се чуло и за време јавног слушања у Државној Думи Русије и подржано је од стране Министарства одбране, Војно-индустријске комисије, представника индустрије и посланика ресорних одбора Државне Думе” – казао је Рогозин.

         МиГ-31 је надзвучни ловац-пресретач с великим борбено-тактичким радијусом (до 2.200 километара), двосед који може да лети у свим метеоролошким условима.

         Четири таква авиона – која лете заједно - у стању су да фронтално контролишу ваздушни простор испред себе ширине 800–900 километара.

         Серијска производња МиГ-31 започета је 1979. године. Од тада је побољшаван, модернизирован, модификован ради решавања нових борбених задатака.

         Почетком 1992. године снаге ПВО земаља Заједнице Независних Држава имале су у свом саставу више од 200 ловаца-пресретача МиГ-31.

         Кина је купила 24 таква авиона.

         Фабрика авиона „Сокол” је једно од настаријих предузећа за производњу авиона у Русији. Има више од 80 година искуства.     

         Бави се поправком и модернизацијом авиона МиГ-31.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари