Конашенков: Наши пилоти у небу Сирије показују Американцима да нису ни сами ни невидљиви

ОПТУЖБЕ АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА ЧАРЛСА КОРКОРАНА НАЗВАО „ИЗМИШЉЕНИМ“

Игор Конашенков

  • Командант 380-ог експедиционог крила Војне авијације САД у интервјуу Wall Street Journal изнео тврдњу да руски пилоти у Сирији не делују професионално и не поштују правила безбедног маневрисања и да зато амерички пилоти наводно не знају како да се држе, па морају и да нагло скрећу да би избели сударе у ваздуху
  • Портпарол Министарства одбране РФ Игор КОНАШЕНКОВ: „За време редовних теле-мостова, поводом мера за избегавање инцидената у сиријском небу, ни генерал Коркоран, ни било ко у име Пентагона, никада није имао замерке на рачун Москве... Тешко је зато схватити да ли су речи генерала Коркорана његово искрено мишљење или је и њега, као и многе друге, напросто искористила одлазећа америчка администрација у свом опроштајном русофобском спектаклу?“

        АМЕРИЧКИ генерал Чарлс Коркоран оптужио је - у интервјуу листу Wall Street Journal - руске пилоте да се у небу изнад Сирије „опасно приближавају“ ратним авионима његове земље.

        Устврдио је да не поштују правила безбедног маневрисања и да зато амерички пилоти наводно не знају како да се држе, па морају и да нагло скрећу да би избели сударе у ваздуху.

        На његове речи - баш зато што нису само његове - одреаговао је портпарол Министарства одбране Русије генерал Игор Конашенков:

СУ-24 и F-16

 

        „Наших америчких колега често уопште нема са друге стране вруће линије у Катару која је успостављена ради решавања спорних питања поводом Сирије. А да их има, командант 380-ог експедиционог крила Војне авијације САД не би морао да у интервјуу Wall Street Journal измишља непостојеће проблеме“.

        Конашенков је истовремено указао да америчка авијација на Блиском Истоку ретко најављују куда ће и када летети. У наставку је нагласио:

        „Наши пилоти америчке и друге пилоте из њихове коалиције редовно подсећају да они у небу Сирије нису сами и да нису невидљиви. Наши пилоти притом дејствују веома професионално, поштујући све мере безбедности“.

        Посебно је указао да за време редовних теле-мостова, поводом мера за избегавање инцидената у сиријском небу, ни генерал Коркоран, ни било ко у име Пентагона, никада није имао замерке на рачун Москве.

        Конашенков је - нимало случајно - отворио и питање:

Чарлс Коркоран

        „Тешко је схватити да ли су речи генерала Коркорана његово искрено мишљење или је и њега, као и многе друге, напросто искористила одлазећа америчка администрација у свом опроштајном русофобском спектаклу?“

        Он је, иначе, додатно објаснио због чега Американци и њихови савезници не пријављују куда ће и када летети изнад Сирије.

        Нагласио је да им то омогућава - у случају да им се догоде „грешке“ - да избегавају одговорност за убијање цивила.

        „Зато авијација САД и њихове коалиције у Сирији покушава да делује скривено. Наше америчке колеге не воле да откривају планове ангажовања својих авиона. Само понекад пријаве временски период и област изнад које ће деловати. Али, никад не наводе ни тип авиона ни којој земљи унутар коалиције припада“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари