Јединице два руска војна округа кренуле ка „новим одредиштима“

ПОКРЕНУТО ВИШЕ ОД 150 ХИЉАДА ВОЈНИКА, 90 АВИОНА, 120 ХЕЛИКОПТЕРА, ОКО 880 ТЕНКОВА, ДО 80 ВОЈНИХ БРОДОВА...

  • Покренута и морнаричка пешадија Балтичке и Северне флоте. Оне тренутно завршавају укрцавање у велике десантне бродове. Следеће задатке морнаричка пешадија ће добити после испловљавања бродова
  • Авиони ловачке авијације ЗВО стално патролирају у пограничним зонама. Пилоти одрађују елементе допуне горива у ваздуху за групу ловаца-пресретача који се налазе на 24-часовном борбеном дежурству
  • „Основни задатак прве фазе провере борбене готовости је оцењивање деловања команданата и штабова приликом подизања борбене готовости војске на највиши ниво и премештања у зоне концентрације војске“ - наглађава  Министарство одбране РФ
  • У другој фази, од 28. фебруара до 3. марта, начелнику Генералштаба наложено је да спроведе „оперативно-тактичку вежбу с 6. и 20. армијом ЗВО, 2. армијом ЦВО и командом Ваздушно-десантних снага“
  • У другој фази ће бити одржане и двостране тактичке вежбе с јединицама Северне и Балтичке флоте. Део снага авијације 1. команде Ратног ваздухопловства и ПВО биће пребачен на оперативне аеродроме

         ЈЕДИНИЦЕ Западног (ЗВО) и Централног војног округа (ЦВО) Оружаних снага Руске Федерације започеле су масовно премештање у „одредишта“, објавило је Министарства одбране Русије.

         Померањем је обухваћено више од 150 хиљада војника, уз учешће 90 авиона, више од 120 хеликоптера, око 880 тенкова, до 80 војних бродова и више од 1.200 „комада“ различите војне технике.

         „Официри Генералштаба Оружаних снага РФ предали су командантима пакете с упутствима за марширање у зоне укрцавања у војне композиције и на аеродроме војно-транспортне авијације ради даљег пребацивања јединица на полигоне Министарства одбране који се налазе на значајној удаљености од места где су стално стациониране“ - наводи се у саопштењу.

         Тенковске и друге јединице Западног војног округа већ су завршиле укрцавање у железничке композиције и кренуле су ка одредиштима. Такође, у зоне укрцавања већ су упућене јединице Ваздушно-десантних снага из Пскова.

         А јединице стациониране на Аркттичкој зони, у Калињинградском, Самарском, Лењинградском, Псковском, Курском, Вороњешком, Липецком и другим регионима, померене су из места у којима су стално стациониране и спремне су за пребацивање у било коју зону коју одреди Генералштаб.

         Низ јединица ЗВО и ЦВО добио је задатак да самостално пређе растојања преко 1.000 километара.

         Јединице Ваздушно-десантних снага и морнаричке пешадије се у оквиру изненадне војне провере такође крећу ка одредиштима, истичу из руског Министарства одбране. Ради се о морнаричкој пешадији Балтичке и Северне флоте. Оне тренутно завршавају укрцавање у велике десантне бродове. Следеће задатке морнаричка пешадија ће добити после испловљавања бродова.

         Авиони ловачке авијације ЗВО стално патролирају у пограничним зонама. У оквиру војне провере пилоти одрађују елементе допуне горива у ваздуху за групу ловаца-пресретача који се налазе на 24-часовном борбеном дежурству. Допуна горива врши се помоћу авиона Ил-78, истиче се на сајту Министарства одбране РФ.

         Чим је добила сигнал за подизање борбене готовости на највиши ниво, авијација ЗВО је пребачена на оперативне аеродроме.

         Војна техника ће у ЦВО током трајања провере борбене готовости имати право слободног пролаза без заустављања. Маршруте кретања колона ЦВО подељене су на четири зоне командне одговорности. Свака зона ће имати мобилне радио станице Р-142 тегљаче за пружање техничке помоћи.

         Отворено је 46 командних места у циљу регулисања и смањивања на минимум застоја у саобраћају на опасним деоницама. Она су опремљена дневним и ноћним средствима за регулисање саобраћаја и мобилним радио станицама, као и средствима за радио везу.

  

       У којим регионима и које задатке ће извршавати војска командантима армија и јединица саопштиће официри Генералштаба  тек после отварања одговарајућих пакета.

         „Основни задатак прве фазе провере борбене готовости је оцењивање деловања команданата и штабова приликом подизања борбене готовости војске на највиши ниво и премештања у зоне концентрације војске“ - истичу из прес-службе Министарства одбране РФ.

         До свега овога је дошло јер је Владимир Путин у среду дао налог да се од 26. фебруара до 3. марта спроведе свеобухватна провера борбене готовости војних јединица ЗВО и ЦВО и низа других родова војске.

         Начелнику Генералштаба Оружаних снага РФ наложено је да до 27. фебруара подигне борбену готовост поменутих јединица на највиши ниво и изврши њихово пребацивање на копнене и поморске полигоне.

         У другој фази, од 28. фебруара до 3. марта, начелнику Генералштаба наложено је да спроведе „оперативно-тактичку вежбу с 6. и 20. армијом ЗВО, 2. армијом ЦВО и командом Ваздушно-десантних снага“.

         Такође, у другој фази ће бити одржане двостране тактичке вежбе с јединицама Северне и Балтичке флоте. Део снага авијације 1. команде Ратног ваздухопловства и ПВО биће пребачен на оперативне аеродроме.

         Војска ће се вратити у сталне базе до 7. марта.

         Руски министар одбране Сергеј Шојгу истакао је да изненадна провера борбене готовости није везана за недавне догађаје у Украјини.

         „Ове вежбе немају никакве везе с догађајима у Украјини. То је провера у оквиру које ће бити одржано неколико вежби. То ни на који начин није везано за догађаје у Украјини. Све ће се одвијати поред граница Русије“ - рекао је Шојгу.

         Притом је ипак признао,  „Пажљиво пратимо шта се догађа на Криму, шта се догађа с Црноморском флотом. Предузимамо мере у циљу обезбеђења објеката, инфраструктуре и арсенала Црноморске флоте“ - додао је Шојгу, али није прецизирао о којим се мерама ради.

         Претходно је незванично саопштено да су неки контролни пунктови Црноморске флоте РФ добили појачање у виду оклопних возила, за случај да дође до провокација. Генерално, како је изјавио један неименовани извор, јединице Црноморске флоте обављају своје дужности на редован начин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари