И Русија већ има хиперсоничну ракету

САД У МАЈУ ТЕСТИРАЛЕ НАДЗВУЧНУ КРСТАРЕЋУ РАКЕТУ Х-51А WAVERIDER КОЈА ЈЕ 360 СЕКУНДИ ЛЕТЕЛА БРЗИНОМ ОД 6100 КМ/Ч

„Бура“ (AS-4 Kitchen)

  • Наше ракете и сада лете хиперсоничном брзином од 4,5 М (маха), али нам је уместо кратковременог лета потребан дуг и стабилан хиперсонични лет ракете - рекао је генерални директор руске корпорације „Тактичко ракетно наоружање“ Борис Обносов
  • Желимо - нагласио је - да створимо ракету која би летела брзином 6М, 10М, 14М

          У РУСИЈИ је већ произведена хиперсонична ракета, али њен лет засад не траје дуже од неколико секунди, саопштио је на московској авио-изложби „МАКС-2013“ генерални директор корпорације „Тактичко ракетно наоружање“, Борис Обносов.

          „Ми и сада можемо да летимо хиперсонично, наше ракете и сада лете хиперсоничном брзином од 4,5М (маха), али нам је уместо кратковременог лета потребан стабилан хиперсонични лет ракете у атмосферу. Потребно нам је да постигнемо дуготрајни лет, при том не мале брзине“.

          Он је подсетио да надзвучне брзине почињу од 4,5М и више и нагласио: „Неопходно је да створимо ракету која би летела брзином 6М, 10М, 14М. Те фазе су потпуно различите са гледишта научне мисли, али их треба решавати“ - рекао је Обносов.

          Највероватније да Обносов има у виду крстарећу ракету Х-22 „Бура“ (према класификацији НАТО - AS-4 Kitchen). Та ракета улази у састав авио-ракетног система К-22. Налази се у наоружању од 1971. г . Према ТТХ ракета може да достигне брзину од 4,6М.

          Обносов је, иначе, у априлу саопштио да до краја 2013. треба да буде припремљен програм за креирање хиперсоничних летелица.

          У мају је постало познато да су САД извеле успешна тестирања надзвучне крстареће ракете Х-51А Waverider. Извештавано је да је ракета развила брзину од 5,1 М (6,1 хиљаду км/ч) и да се налазила у ваздуху 360 секунди, што је апсолутни рекорд.

          Ракета је лансирана са авиона бомбардера В-52. До добијања команде за самоуништење прешла је 426 км.

          Ако се тај пројекат реализује, САД се надају да ће добити оружје које ће омогућити наношење удара по циљевима било где у свету. У складу са планом, ракета Х- 51A Waverider треба да развије максималну брзину око 6-7M (7,2-8,4) хиљаде км/ч), што ће јој омогућити да до било ког циља стигне за један сат.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари