Генeралштаб Оружаних снага Русије добио нова и шира овлашћења

ОДГОВОР НА АМЕРИЧКУ ГЛОБАЛНУ ПРО, СИРИЈУ, УКРАЈИНУ

И МИЛИТАРИЗАЦИЈОМ КОСМИЧКОГ ПРОСТОРА

Валериј Герасимов

  • Начелник Генералштаба Валериј ГЕРАСИМОВ: „Завршава се стварање америчког глобалног система противракетне одбране, а активирају се и концепције које реализују стране државе: „Геоцентрични театар војних дејстава“, „Глобални удар“, „Мрежноцентрички простор“

         ГЕНЕРАЛШТАБ Оружаних снага РФ добио је овлашћења да координира рад федералних органа извршне власти у интересу одбране и безбедности земље, саопштио је његов начелник генерал Валериј Герасимов.

         „Ширење спектра задатака које решава Генералштаб, условљено је, пре свега, актуелним изменама у карактеру оружаних сукоба у свету“ - истакао је Герасимов.

         „Савремени оружани конфликти имају муњевит карактер који прати активна примена војних и невојних средстава“ - рекао је Герасимов чије речи преноси агенција ИТАР-ТАСС.

         „Шири се састав интерресорних снага које су укључене у одбрану, спектар питања њихове сарадње са државним структурама“ - констатује руски генерал.

         Додао је да „све већу тежину у достизању војно-политичких циљева добијају политичке, дипломатске, економске и друге мере које имају скривени карактер, а рачунају са коришћењем невладиних међународних организација и приватних војних компанија“.

         „Максимално је скраћен период за реаговање на прелазак са политичко-дипломатских мера на употребу војне силе. Одлуке о употреби и опремању војске доносе се у реалном временском оквиру“ - истиче Герасимов.

         При том, „војна дејства се померају у информативни и космички простор“.

         „Завршава се стварање америчког глобалног система противракетне одбране, а активирају се и концепције које реализују стране државе: „Геоцентрични театар војних дејстава“, „Глобални удар“, „Мрежноцентрички простор“  - истиче генерал Герасимов.

         „То што се у кључним регионима света константно налазе борбене групације водећих земаља, даје им могућност да у најкраћем року ударе по било којој тачки Земаљске кугле“ - указао је Герасимов.

         Све ове промене условиле су неопходност да се усаврши одбрана Руске Федерације, прецизира улога државних институција у њеној организацији, место и улога Генералштаба, што је коначно добило своју дефиницију у федералном Закону о одбрани и одредбама Закона о Генералштабу.

         Герасимов је указао да су нова овлашћења Генералштаба условљена и стањем ствари у Сирији и Украјини, као и најновијим претњама о којима је раније говорио министар одбране Сергеј Шојгу: постављањем глобалног система ПРО, инсталирањем његових компоненти у близни руских граница,  стварањем ефикасних средстава прецизног оружја и  милитаризацијом космичког простора.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари