Француска изградила први носач хеликоптера типа „Мистрал“ за руску ратну морнарицу

МОСКВА КУПИЛА ТЕХНОЛОГИЈУ ЗА ГРАДЊУ ВОЈНИХ ПЛОВИЛА ОВОГ ТИПА

И ПОДАТКЕ О КОМАНДНОМ СИСТЕМУ SENIT-9

„Владивосток“

  • Први је добио име „Владивосток“ и до децембра ће бити укључен у састав руске Тихоокеанске ратне флоте. Други - који ће се звати „Севастопољ“ - увелико се гради
  • „Мистрали“ ће носити по 16 хеликоптера од којих ће по шест истовремено моћи да се налази на палуби за полетање. Доња, теретна палуба може да прими више од 40 тенкова или 70 борних кола
  • Ови бродови су у стању да истовремено обављају четири задатка: да примају хеликоптере, да изводе десант пешадије, да буду централно командно место и пловећа болница

        ПРВА два носача хеликоптера типа „Мистрал“ - грађена за Министарство одбране РФ у француском војном бродоградилишту у Сен Назеру на атлантској обали - биће укључени у састав руске Тихоокеанске ратне морнарице.

        Први десантни носач хеликоптера добио је име „Владивосток“, а други ће се звати „Севастопољ“. Овај други је „спуштен на воду“ у јуну ове године и биће у новембру или првој половини децембра предат Тихоокеанској ратној флоти.

        Да би ова два брода могла да буду усидрена, у војној луци Валдивостока биће изграђена посебна инфраструктура.

        Церемонија поринућа у корпуса брода „Владивосток“ одржана а је у Сен Назеру данас.

        Како је агенцији Итар-ТАСС рекао званични представник Тихоокеанске ратне морнарице - капетан бојног брода Роман Мартов - већ је почело формирање екипе за „Мистрал“.

        Биће одабрано око 200 људи - официра, подофицира и војника-морнара по уговору. Важан критеријум биће - ниво образовања кандидата.

        „Строгу селекцију проћи ће и летачко-техничко особље брода“ - истакао је Мартов.

        Када посада буде формирана, чекаће је комплетна дообука у Санкт Петербургу, а затим ће преузети брод у Француској.

Техничке карактеристике носача хеликоптера „Мистрал“

 

        Депласман брода износи 21 хиљаду тона, максимална дужина корпуса је 210 метара, брзина му је до 18 чворова, а максимална даљина аутономне пловидбе - до 20 хиљада миља. Бројно стање посаде је 170 људи, а додатно брод може примити до 450 људи.

        „Мистрали“ ће носити по 16 хеликоптера од којих ће по шест истовремено моћи да се налази на палуби за полетање. Доња, теретна палуба може да прими више од 40 тенкова или 70 борних кола.

        Први универзални десантни брод овог типа изграђен је у Француској 2003. године.

        Тренутно се у саставу француске Ратне морнарице налазе три таква носача хеликоптера - „Мистрал“, „Тонер“ и „Диксмид“.

        Ови бродови су у стању да истовремено обављају четири задатка: да примају хеликоптере, да изводе десант пешадије, да буду централно командно место и пловећа болница.

        На захтев Русије, француски бродски пројектанти унели су низ конструкционих измена у стандардни модел брода.

        Један од захтева био је прилагођавање брода извршавању борбених задатака при ниским температурама.

        Осим тога, Француска ће предати Руској Федерацији технологије за изградњу надводних пловила овог типа, као и податке о командном систему SENIT-9.

        Горан Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари