„Дрвосеча” против америчких дронова, „авакса” и ракета

РУСИЈА ЗАВРШИЛА ТЕСТИРАЊЕ НАЈНОВИЈИХ СИСТЕМА ЗА РАДИОЕЛЕКТРОНСКУ БОРБУ

  • Претпоставља се да ће нови систем ефикасно ометати америчке авионе, даљинску комуникацију америчких авиона AWACS, системе ПВО типа Patriot, а такође блокирати управљање беспилотним летелицама које активно користе чланице НАТО
  • Овај систем открива радио везу или зрачење радара у пасивном режиму, тј. без икаквог зрачења, анализира фреквенцију канала и успоставља усмерену сметњу, активну или пасивну. При том се сигнал омета само у строго одређеном правцу и на одређеној фреквенцији не дотичући друге изворе – открио је московском дневном листу „Известија” један од учесника у испитивањима

         РАТНО ваздухопловство Русије добило је систем за радиоелектронску борбу (РЕБ), који је способан да тачкасто омета непријатељске радаре и системе за управљање беспилотним летелицама и да при том не омета сопствене везе.

         Летачко-конструкторска тестирања новог ометача, који је урађен под шифром „Дрвосеча”, завршена су почетком маја у Летачко-истраживачком институту (ЛИИ) „Громов” у подмосковском Жуковском.

         Пре „Дрвосече”, системи РЕБ ометали су сву електронику, како непријатељску, тако и сопствену. Сада се појавила могућност да се „искључују” појединачни објекти.

         Претпоставља се да ће нови систем РЕБ ефикасно ометати америчке авионе, даљинску комуникацију америчких авиона AWACS, системе ПВО типа Patriot, а такође блокирати управљање беспилотним летелицама које активно користе чланице НАТО-а.

         „Овај систем открива радио везу или зрачење радара у пасивном режиму, тј. без икаквог зрачења, анализира фреквенцију канала и успоставља усмерену сметњу, активну или пасивну. При том се сигнал омета само у строго одређеном правцу и на одређеној фреквенцији не дотичући друге изворе”, испричао је московском дневном листу „Известија” један од учесника у испитивањима.

         „Дрвосеча” је монтиран на совјетски авион Ил-22, који је први пут произведен 1979. године.

         Генерални ремонт авиона урађен је у експерименталној фабрици машиноградње „Мјасишчев”, где је и опремљен специјалним уређајима, бочним антенама и вучним предајницима који се током лета одмотавају у неколико стотина метара.

         Како су за „Известија” испричали представници војне канцеларије, команда руског ратног ваздухопловства је инсистирала да се због старости авиона Ил-22 „Дрвосеча” инсталира на други авион, али нових летелица са потребним карактеристикама (брзина и време лета) није било.

         Авион са системом РЕБ сада је прошао на државна тестирања и до краја текуће године треба да буде предат у наоружање ратног ваздухопловства. Очекујемо да ће РВ Русије добити укупно пет таквих авиона.  

         Главни уредник сајта Military Russia, Дмитриј Корњев, изјавио је за „Известија” да је у савременим ратовима „Дрвосеча” веома потребан.

         „Основу наоружања водећих армија света данас чине сложени радиоелектронски системи укључујући и беспилотне летелице, зато ће и систем усмереног ометања постати озбиљно оружје”, објаснио је Корњев.

         Радови на систему „Дрвосеча” почели су 2009. када је закључен уговор између Министарства одбране и завода ЕМЗ „Мјасишчев”.

         Године 2010. на једном од авиона Ил-22 почела је монтажа опреме за систем „Дрвосеча”. Први летови са новом опремом изведени су прошле године.

 

         Превела

         Ксенија Трајковић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари