„BILD”: Русија распоредила најмање десет система „Искандер-М” дуж своје границе са ЕУ

РЕАЛИЗОВАНО И ДРУГО УПОЗОРЕЊЕ МЕДВЕДЕВА: ПОСТАВЉЕНА МОЋНА РАДАРСКА СТАНИЦА У КАЛИЊИНГРАДСКОЈ ОБЛАСТИ

         НЕМАЧКИ медији објавили су – позивајући се на „изворе у националним структурама безбедности” – да је Русија поставила ракетне комплексе „Искандер” својој најзападнијој Калињинградској боласти и дуж границе са ЕУ.

         Најутицајнији међу њима, дневни лист „Bild” тврди да се на тајним сателитским снимцима види „најмање десет система „Искандер-М” размештених по Калињинградској области, а такође дуж граница са Литванијом, Летонијом и Естонијом.

         Ово би значило да је Русија „Искандере” примакла заједничкој граници са суседним земљама чланицама ЕУ.

         Али, ово би значило и да је Министарство одбране РФ реализовало упозорење Дмитрија Медведева, изговорено 2011. са позиције шефа државе, да ће Русија примицање натовског система ЕвроПРО одговорити управо „Искандерима”.

         Овај моћни ракетни систем намењен је уништавању надземних циљева:обејката и система ПРО и ПВО, ракетних и батерија далекометне артиљерије.

         „Искандер-М” изузетно је мобилан, тешко уочљив и спреман за паљбу у у рекордно кратком времену.

         Медведев је, иначе, истом приликом – као приоритетни контрапотез – најавио и постављање моћне радарске станице у Калињинградској области, што се и догодило минуле недеље. Постављање „Искандера” на борбено дежурство најављено је као други корак и, ево, није изостало.

         Током октобра је у Румунији – у Девеселу - почела градња ПРО-базе са америчким ракетама-пресретачима SM-3 IB

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари