Пентагон долазак „Искандера” у Калињинградску област назвао „дестабилизујућим кораком”

КРЕМЉ: ТО ЈЕ НАША ТЕРИТОРИЈА, НИКОМЕ НЕ ПРЕТИМО, НИКОМЕ НЕ ПОЛАЖЕМО РАЧУНЕ

          ПЕНТАГОН размештање у Калињинградској области оперативно-тактичких ракетних система „Искандер-М”, који могу имати и нуклеарне главе, назвао „дестабилизујућим кораком који је за жаљење”.

          Званични говорник Пентагона Џони Мајкл навео је да су „Искандери” офанзивно оружје малог домета у чијем досегу је неколико земаља савезница САД из НАТО.

          Мајкл је још додао: „Долазак `Искандера` у Калињинградску област не нарушава ниједан од споразума САД-Русија, али ће повећати напетост између Москвеи њених суседа”.

          Министар одбране Литваније, Рајмундас Кароблис, затрашио је већ да НАТО да одговор на „Искандере” који су се појавили уз саму границу те земље.

          Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, изјавио је да Русија никоме не прети, да „Искандере” размешта на својој територији и да о томе не мора никоме да полаже рачун.

          “Искандер-М” служи за уништавање на растојањима до 500 километара противничких ракетних система, реактивних вишецевних бацача, батерија далекометне артиљерије, командних положаја, система везе и авиона и хеликоптера на аеродромима.

          Русија има 11 бригада наоружаних „Искандерима”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари