Путин три пука назвао по градовима у Украјини – Лавовским, Житомирским и Њежинским

НАЧЕЛНИК УКРАЈИНСКОГ ГЕНЕРАЛШТАБА УВЕРЕН ДА СУ ТИ НАЗИВИ ДОКАЗ ДА СЕ РУСИЈА СПРЕМА ЗА НАПАД

* Руски лидер им само вратио некадашња имена „ради чувања (њихових) славних традиција“. Исти је случај са јединицама које – по истом Путиновом указу – носе имена по белоруским и пољским градовима

* У Кијеву није мало оних који су– попут посланика украјинског парламента Игора Луценка -  потпуно уверени: „Нова имена пукова значе да је напад Русије на нашу земљу неизбежан. А припреме Украјине за одрбану увелико касне и заостају за припремама Русије за напад“

         ВЛАДИМИР Путин дао је 11 руских пукова и других војних јединица имена у част градова у Украјини, Белорусији и Пољској.

         Сасвим конкретно: 6-ти тенковски пук постао је Лавовски гардијски, 68-ми пук одсад је Гардијски Житомирско-Берлински, а 163-ћи — Гардијски Њежински.

         Деведесета гардијска тенковска добила је ново име - Витебско-Новгородска дивизија, 856-ти гардијски самоходни артиљеријски Кобрински полк и 102-ги мотострељачки Слонимско-Померански пук та имена су добили у част белоруских градова.

         У Оружаним снагама РФ сада се појавио и— 381-ви гардијски Варшавски артиљеријски пук, 150-та мотострељачка дивизија постала Идрицко-Берлинска, а 400-ти самоходни артиљеријски пук — Трансилвански.

         Како се и могло очекивати, Украјинци-русофоби одмах су се накострешили. У Белорусији су све примили нормално, а Пољаци засад „мудро ћуте“.

         Украјинска Радикална партија упозорила је да да се иза давања имена руским пуковима по украјинским градовима крије намера Москве да „заузме Украјину“.

         Ова партија је најавила да ће одмах затражити да се војни врх изјасни у парламенту: да ли је спреман за одбијање „руске агресије“.

         Начаелник Генералштаба Украјине Виктор Муженко такође је оценио да се иза Путиновог потеза крије амбиција да „иде даље“ јер су му Крим и Донбас мало.

         Муженко је уверен да је руски лидер називима јединица „обележио територије украјине на које је бацио око“.     

    

         Посланик украјинског парламента Игор Луценко потпуно је уверен:

         „Нова имена пукова значе да је напад Русије на нашу земљу неизбежан. А припреме Украјине за одрбану увелико касне и заостају за припремама Русије за напад“.

         Муженико и остали су се узбудили иако се у Путиновом указу наглашава да су имена пукова промењена „ради чувања славних војних и истроијских традиција и васпитавања војника у духу верности Отаџбини и положеној заклетви“.

         У случају назива се указује да су ти пукови одиграли кључну улогу у ослобађању (у Другом светском рату) градова чија имена носе. Тачније: поново носе.

         Јер, 68-пук је настао од 93-ће посебне тенковске бригаде која је од 1. јануара 1944-те носила име „Житомирска“. После рата је 68-ми пук био расформиран, али је прошле године формиран изнова.

          Слично је и са новим именима осталих јединица.

         Протестовала је и Естонија након што је Путин 23-ћем ловачком авио-пуку вратио старо име и назвао га „Талинским“- по главном граду те земље које је до 90-их била у саставу СССР у чијем ослобађању је учествовао.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари