ИРИНЕЈ ПУТИНУ: Молим Вас да и даље подржавате целовитост Србије

СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ЗАМОЛИО РУСКОГ ЛИДЕРА ДА ПОДРЖИ СЛОБОДНО ДЕЛОВАЊЕ СПЦ У МАКЕДОНИЈИ И ЦРНОЈ ГОРИ

  • У нашем народу постоји изрека: „Бог, па Русија”, и осим у Бога, ми се надамо само у Русију. Немамо чиме да узвратимо вама, осим нашом искреном захвалношћу, љубављу и топлим молитвама за братски велики руски народ – рекао патријарх приликом сусрета са Владимиром Путином

          Бранко ВЛАХОВИЋ, дописник Новости из Москве

          СРПСКА православна црква високо цени вашу отвореност и правичност у решавању питања заштите наших древних светиња на Косову и Метохији, а народ вам је захвалан за подршку интересима Срба који живе на КиМ, у расправи око тражења путева решавања тог за нас трагичног конфликта.

          Ово је у четвртак рекао српски патријарх Иринеј обраћајући се руском председнику Владимиру Путину, са којим се састао у Кремљу. Шеф руске државе примио је представнике православних цркава у знак празновања 1025. годишњице крштења Русије.

          „Ви као председник Руске Федерације урадили сте и радите много да подржите Србију у садашњем историјском периоду. Пре свега, имам у виду праведну и принципијелну позицију Русије око решавања конфликта на Косову и Метохији, колевци СПЦ и српске државе. Молим вас да и даље подржавате целовитост Србије”, нагласио је патријарх Иринеј.

          Први по части у нашој цркве посебно се захвалио Путину за то што је Србија одабрана за реализацију пројекта Јужни ток, јер ће то „довести до оживљавања економије и отварања нових радних места”. Затражио је, такође, да Путин подржи слободно деловање СПЦ у Македонији и Црној Гори.

          Патријарх Иринеј замолио је првог човека Русије и да помогне да се обаве завршни радови унутрашњег уређења Храма Светог Саве:

          „У нашем народу постоји изрека: „Бог, па Русија”, и осим у Бога, ми се надамо само у Русију. Немамо чиме да узвратимо вама, осим нашом искреном захвалношћу, љубављу и топлим молитвама за братски велики руски народ.”

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари