ДОДИК: СПЦ је најзначајнији елемент нашег националног идентитета

У БИЈЕЉИНИ УСТОЛИЧЕН НОВИ ЕПИСКОП ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКИ ХРИЗОСТОМ

  • Овакви догађаји ојачавају веру у цркву, наше вредности које смо овде вековима градили, бранили, стицали и обнављали, нагласио је Додик
  • Свечаности устоличења присуствовало је 18 владика Српске православне цркве, православно свештенство, представници осталих верских заједница и многобројни верници

         СРПСКА православна црква има веома значајну улогу у српском народу – нагласио је председник Републике Српске Милорад Додик и изразио задовољство што ће с новим епископом зворничко-тузланским Хризостомом наставити сарадњу.

         Додик је рекао да је Епархија зворничко-тузланска веома значајна у СПЦ и Српској, истакавши да је у прошлости остварила значајне резултате и успехе у изградњи верских објеката.

         „То све треба, наравно, надоградити и још више побољшати. Владика Хризостом је личност коју је изабрао Сабор СПЦ да то учини и управља овом епархијом”, истакао је Додик, који је данас присуствовао устоличењу владике зворничко-тузланског Хризостима у Бијељини.

         Председник Српске је истакао да је и раније сарађивао са владиком Хризостомом док је био на челу Бихаћко-петровачке епархије.

         „СПЦ у нашем друштву, у српском народу, у Републици Српској има веома значајну улогу. То је најзначајнији елемент нашег националног идентитета и зато овакви догађаји ојачавају веру у цркву, наше вредности које смо овде вековима градили, бранили, стицали и обнављали”, нагласио је Додик.

         Он је додао да је и владика Василије, који је био на челу ове епархије, много допринео њеном развоју, наводећи да је у последњих 15 година изграђено око 250 црквених објеката у Епархији.

         Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански устоличен је данас у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Бијељини.

         Чин устоличења обавио је Његова светост патријарх српски Иринеј који је у беседи позвао епископа Хризостома да као нови пастир апостолски мудро и успешно води ову древну епархију, са славном и страдалном прошлошћу.

         Свечаности устоличења присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, потпредседник Српске Емил Влајки, министар рада и борачко-инвалидске Српске Петар Ђокић, министар просвете и културе Српске Горан Мутабџија, посланици у парламенту Српске, српски представници у институцијама БиХ и представници градске власти.

         Свечаности устоличења присуствовало је 18 владика Српске православне цркве, православно свештенство, представници осталих верских заједница, те многобројни верници.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари