Владика Григорије се опростио од Херцеговаца у Мркоњићима, родном месту Светог Василија

ПОЗВАО ИХ ДА ПОДРЖЕ СВОГ НОВОГ ВЛАДИКУ ДИМИТРИЈА КОЈЕГ ЈЕ САБОРУ СПЦ ОН ПРЕДЛОЖИО

  • Рекао им: „Човек се ријетко кад одмара и хладује под дрветом које је сам засадио. Таква је, ваљда, правда! Молим вас најпонизније и свим срцем да се молите и за мене Светом Василију, да остане уз мене и на мом новом путу и у мојој новој служби и жртви“

        ВЛАДИКА захумско-херцеговачки Григорије, који је на управо завршеном пролећном заседању Сабора Српске православне цркве добио на управљање Епархију франкфуртску и све Немачке, данас се опростио од својих Херцеговаца и Епархије у којој је служио 25 година.

        Он је, на Дан светог Василија Острошког и Тврдошког, у емотивној беседи поручио да му „пола срца остаје у Херцеговини и да ће се вратити једног дана“.

        Свету архијерејску литургију владика је служио у Мркоњићима, родном селу Светог Василија.

        Мркоњићи су село у врлетима Поповог поља, надомак Требиња.

        „Човек се ретко кад одмара и хладује под дрветом које је сам засадио. Таква је, ваљда, правда! Молим вас најпонизније и свим срцем да се молите и за мене Светом Василију, да остане уз мене и на мом новом путу и у мојој новој служби и жртви“, рекао је владика Григорије.

        Он је позвао Херцеговце да поштују новог владику Димитрија кога је Сабор СПЦ на његов предлог изабрао за његовог наследника.

        Како су пренеле „Франкфуртске вести“, Срби у Немачкој и тамошње свештенство дочекују владику Григорија с надом и вером да ће успети да уреди ову епархију као што је то учинио са захумско-херцеговачком и приморском.

        Владика Григорије ће Епархију франкфуртску и све Немачке преузети од администратора и привременог управитеља владике Андреја.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари