Руски патријарх Космет назвао „земљом српског Јерусалима“

Руски патријарх Кирил одговорио на писмо Синода СПЦ

        ПОГЛАВАР Руске православне цркве, патријарх Кирил, одговорио је на писмо које му је 15. септембра, у име Синода СПЦ, упутио патријарх Иринеј.

        При том је предочио српском патријарху да се цела РПЦ усрдно моли „за спречавање крвопролића и за спасење наше многострадалне браће на земљи српског Јерусалима“.

        ФАКТИ преносе писмо патријарха Кирила у целини:

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИ

КИРИЛ

17. октобра 2011. године                      119034 Москва, Чисти переулок број 5

ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ

 ИРИНЕЈУ

АРХИЕПИСКОПУ ПЕЋКОМ

МИТРОПОЛИТУ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКОМ

ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ

Ваша Светости

Возљубљени Сабрате и Саслужитељу код Престола Божијег

        Срдачно Вас поздрављам са жељама за духовни мир и да Вас благодатно послуже  телесне и духовне снаге у делима Вашим на благо Српске Православне Цркве.

        Са осећањем узнемирености примио сам саопштења о последњим догађајима на Косову и Метохији који прете преживљавању српског становништва и очувању светиња Српске Православне Цркве на територији покрајине.

        Осећајући дубоку забринутост због настале ситуације која је исказана у Вашој посланици и Светог Архијерејског Синода од 15. септембра 2011. године, усрдно се молим скупа са архипастирима, пастирима и народом Божјим, са свом пуноћом наше Цркве за спречавање крвопролића и за спасење наше многострадалне браће на земљи српског Јерусалима.

        Делим са Вама, Ваша Светости, мисли које су садржане у Вашем обраћању председнику Републике Србије господину Борису Тадићу и Влади Републике Србије у којем их позивате да учине све што је могуће за спречавање насиља које прети српском становништву.

        Уверен сам да се дугорочно решење постојећих проблема на Косову може наћи само мирним средствима, путем дијалога, на основама норми међународног права и правде. Не сумњам да многи одговорни политичари укључујући и руске, подржавају такав приступ.

        Са братском љубављу у Господу,

                                                                                        Кирил

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИ

   


Слични садржаји

Коментари