У приштинском Храму Христа Спаса прва божићна служба после 1999.

СА ВЛАДИКОМ ТЕОДОСИЈЕМ И СВЕШТEНСТВОМ ДОШЛО И ДВАДЕСЕТАК ВЕРНИКА

         ВЛАДИКА рашко-призренски Теодосије са двадесетак верника и свештенством дошао је рано јутрос у Храм Христа Спаса у Приштини и унео бадњак уз певање божићних тропара.

         Први пут од 1999. године је на Божић одржано богослужење у том храму.

         Након уношења бадњака и службе, у олтару незавршене цркве епископ је поручио да је ово празник радости и мира и празник који ослобађа од греха и страха и смрти:

         „Дошли смо у Храм Христа Спаса овде у Приштини, јер смо имали жељу да прво 'Христос се роди' у нашој епархији изговоримо у овом светом, али и мученичком храму који су неки затворили и закључали да не би свештеници и православни верници улазили у њега. Ово је храм у граду у којем данас нема православних Срба. Само је десетина остала и они живе у страху“.

         Теодосије је нагласио да данашњи поздрав „Христос се роди“ из Храма Христа Спаса има посебан значај и поруку за све који живе на Косову и Метохији и све Србе широм света, јер подсећа да не смемо заборавити и остале наше храмове и манастире широм КиМ:

         „Не смемо заборавити ни овај град ни свету косовско-метохијску земљу на којој живимо“.

         Храм у Приштини је много пута скрнављен и девастиран, а епархија рашко призренска је прошле јесени уредила двориште и унутрашњост цркве.

         Посљедњи у низу инцидената догодио се пре око месец дана када су још увек непознати починиоци променили катанце на улазним вратима и онемогућили улаз у Храм.

         Владика Теодосије данас је поставио нове катанце и закључао цркву.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари