АМФИЛОХИЈЕ: У Будви ћемо 2014. почети градњу цркве Св. Марка – једне од највећих на Јадрану

МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА ВЕЋ УПРАВЉА МОТЕЛОМ А СПРЕМА СЕ И ДА ГРАДИ СТАНОВЕ...

  • Одговарајући критичарима, митрополит Амфилохије рекао: „Када је црква на неправи начин било шта валоризовала? Црква све у славу Бога а на благослов људима ради, тако је било у цркви две хиљаде година. Никада се друкчије није радило”
  • Осврћући се на медијске написе да Митрополија у Будви има свој мотел „Подострог”, Амфилохије нгласио да Црква не води тај бизнис, већ га издаје, и да се управо од тога новца и гради Храм Христовог васкрсења у Подгорици

          У СЛАВУ Бога, а на добро народа, то је бизнис Митрополије – овим речима је митрополит црногорско приморски Амфилохије прокоментарисао чињеницу да црква гради станове и води хотеле.

         Упитан - да ли је то прави начин да се користи црквена имовина -Амфилохије је у кратком разговору за подгоричке ”Вијести недјељом” био категоричан:

         „Природно. Када је црква на неправи начин било шта валоризовала? Црква све у славу Бога а на благослов људима ради, и тако је било у цркви две хиљаде година. Никада се друкчије није радило”, навео је Амфилохије.

         Одговарајући на питање - због чега Митрополија на својим атрактивним парцелама не гради старачке домове и тиме додатно покаже своју народну мисију - митрополит је навео да је Митрополија у материјалној немоћи.

         „Отворили смо народну кухињу у Подгорици, народну кухињу на Цетињу. Већ годинама траје судски процес у Рисну око Ћуковића задужбине, која је власништво манастира Бања. И та имовина је између два рата била предвиђена, одлуком митрополита Гаврила Дожића да буде старачки дом. Нажалост, дошло је послератно време, то је цркви одузето, ми се сада судимо да нам се то врати и управо да то буде старачки дом”, казао је митрополит.

         Његова црквена управа годинама је на мети критика због имовине и прихода који су нетранспарентни, али и повремених повластица које добија у периодима пакта са власти. Митрополит Амфилохије, међутим, каже да је потребно да се новинари „оцрквене” како би могли да схвате неке ствари.

         „Која је то зграда која није у функцији Бога и часних људи? Нема такве”, поручио је Амфилохије говорећи о парцелама у Будви на којима се уцртавају стамбене зграде.

         Осврћући се на медијске написе да у Будви Митрополија има свој мотел „Подострог”, Амфилохије је казао да црква не води бизнис, већ га издаје, те се управо од тога новца и гради Храм Христовог васкрсења у Подгорици.

         „Маинско-брајићка црквена општина чија је земља, односно добра цркве Света Петка на којој је изграђен мотел, била је сиромашна. Када сам тамо поставио садашњег оца Бајковића морале су друга црквена општина и митрополија да му плаћају месечну накнаду да би живео. Међутим, тамо су кроз онај мали мотел валоризовали земљу, тако да сада црквена општина може да има новца да обнови стару цркву и црквену зграду. Са друге стране, не мали прилози од те црквене општине иду за градњу храма у Подгорици. Црквена општина од тог новца плаћа и неколико сиромашних свештеника”, казао је.

         Општина Будва је добар партнер, каже Амфилохије, иако је општински рачун почетком године био блокиран јер цркви Света Петка није уплатила милион и по евра на име изузете земље за градњу градске заобилазнице.

         „Да нема тога новца, који Општина Будва надокнађује црквеној општини за изузету земљу, не бисмо могли да завршимо храм у Подгорици”, истакао је Митрополит.

         Управо поред цркве Света Петка, како је казао Амфилохије, предвиђена је изградња великог храма посвећеног апостолу Марку. Нацрт пројекта је готов и наредне године планира се почетак градње великог храма, једног од највећих на Јадрану.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари