У Бару подигнут – први у СПЦ – храм посвећен Светом Петру Ловћенском Тајновидцу

ПРОТОМАЈСТОР МОМЧИЛО СТАНОЈЕВИЋ: САГРАЂЕН ЈЕ, СА МАЛИМ ИЗМЕНАМА, ПО УЗОРУ НА ЛОВЋЕНСКУ КАПЕЛУ

 • „Потрудили смо се да задржимо димензије капеле колико је то било могуће. Грађена је од камена који је 15 сантиметра дебео, затим иде 25 сантиметара бетона а метална конструкција је подигнута од опеке дебљине 25 сантиметара. За разлику од капеле, овај храм је изнутра комплетно урађен фреско малтером, најбољом подлогом за живопис у свежем малтеру. Ловћенска капела је изнутра била обложена каменом, односно грађена је од камена”
 • „Управо је са ове локације полетела и црква Свете Тројице на врх Румије, па се уздамо у Бога да ће одавде полетети црква и на Ловћен. А све ми нешто говори да ћемо видети брзо и манастир на Ловћену, јер манастир је у ствари ту, само треба уселити монахе”
 • „На капели су бронзана врата са мотивом Ловћена, на чијем врху стоји Ловћенска капела. На њима су изливене и потоње речи владике Рада. Модел и изливање је урадио проф. др Зоран Кузмановић из Смедерева, који је излио и врата за Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици и Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару. Фрескопис је урадила група Анастасија Радовића Морачког, са Вуком, Вељком, Илијом. Фреско малтер урадио је Ћиро”

          EТО, нешто се Бару баш хоће. Прво је добио највећи храм у Црној Гори, храм Светог Јована Владимира, а сада добија први храм посвећен Светом Петру Ловћенском Тајновидцу

          Поводом освештавања првог храма посвећеног Светом Петру Ловћенском Тајновидцу, изграђеном у Бару, који ће бити освештан 21. маја 2017. године, Протомајстор Момчило Станојевић је испричао:

          Као што имају и други Саборни храмови, храм Светог Саве у Београду, храм Христовог Васкрсења у Подгорици, ево даде Бог да и храм Светог Јована Владимира у Бару испред себе има још једну цркву. Мене то асоцира на мајку која води своје чедо за руку.

          Дошло се на идеју да се баш овде, са југозападне стране, између Саборног храма и парохиjског дома, по узору на Ловћенску капелу, подигне први храм посвећен Светом Петру Ловћенском Тајновидцу.

          Управо је са ове локације полетела и црква Свете Тројице на врх Румије, па се уздамо у Бога да ће одавде полетети црква и на Ловћен. А све ми нешто говори да ћемо видети брзо и манастир на Ловћену, јер манастир је у ствари ту, само треба уселити монахе.

          Ова црква је рађена по узору на Ловћенску капелу, са малим изменама, јер технологија је напредовала. Опет, све то чини своје. Потрудили смо се да задржимо димензије колико је то било могуће.

          Грађена је од камена који је 15 сантиметра дебео, затим иде 25 сантиметара бетона а метална конструкција је подигнута од опеке дебљине 25 сантиметара. За разлику од Ловћенске капеле, овај храм је изнутра комплетно урађен фреско малтером, најбољом подлогом за живопис у свежем малтеру. Ловћенска капела је изнутра била обложена каменом, односно грађена је од камена.

          Извођачи радова су Мојковчани и Барани, који су се и те како презнојили и уградили сву своју љубав у храм Светог Јована Владимира, група Милоша Бата Вукадиновића .

          Камен је радио Бећко, који живи у Бару, иначе Пљевљак, са своја три помоћника, Младен Гајовић, Божијим чудом. Нешто ми је говорило да могу имати велико поверење у њега. Он никада није радио камен, ово је први пут да је узео камен у руке, а врсни је керамичар. Али, Господ је удесио да он обави изузетно зидање у камену као и покривање цркве каменим плочама које су дошле из Билеће. Томе су претходили радови на изолацији итд.

          На капели су бронзана врата са мотивом Ловћена, на чијем врху стоји Ловћенска капела. На њима су изливене и потоње речи владике Рада. Модел и изливање је урадио проф. др Зоран Кузмановић из Смедерева, који је излио и врата за Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици и Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару.

          Камену пластику на рељефу који горе видите радио је Драгиша Кркељић из Подгорице, као и надвратну греду коју је исписао, такође и крстове са леве и десне стране надвратника, као и крст на куполи.

          Фрескопис је урадила група Анастасија Радовића Морачког, са Вуком, Вељком, Илијом. Фреско малтер урадио је Ћиро.

          Под је рађен од коцкица 4х4 и 8х8 сантиметара цепаног никшићког камена, крем боје и сивог, односно црног камена, који смо допремили из Дољана. Обрађен је у радионици „Тајкаман”. Сав камен за фасаду и кров урадила је  радионица Малише Ковачевића „Прогрес” из Никшића.

          На свеопшту радост, ово је десета црква по узору на Ловћенску капелу, која је срушена са врха Ловћена. Да она није срушена, нико не би зидао нову. Ево, рађа се десета, шест их је у Црној Гори, две су у Србији и две у Републици Српској.

          Свеопшта је радост и да је она посвећена Светом Петру Ловћенском Тајновицу. И овом приликом приликом позивамо све  православне хришћане, као и грађане других вероиспвеости да присуствују овом величанственом догађају, којем се Свети Петар Ловћенски Тајновидац радује на Небесима, којем се анђели радују.

          На свечаној архијерејској Литургији, у недељу 21. маја, са почетком у 8 часова, биће освештан овај храм. Освећењу цркве претходиће свечана академија, која ће бити одржана на платоу испред Саборног храма Светог Јована Владимира у суботу 20. маја, са почетком у 20 часова.

          Морам да наведем да је комплетан фрескопис доброчинство господина Риста Дрекаловића, да су врата доброчинство Милисава Миша Остојића.

          Полијелеј  је изливен је у Љвову, у Украјини, у фирми „Светлосервис” Игора Ћубе, који је такође излио полијелеје за Саборни  храм Христовог Васкрсења у Подгорици. Изливен је према фотографијама Ловћенске капеле које смо имали.

          Прозоре, један олтарски, и јужно и северно још по два, даривао је Срећко Кнежевић из Бара, централни крст је даривао Небојша Стругар.

          Има укупно осам мозаика, четири су у олтарском делу и још четири испред  олтарског дела. Значи, то су мозаици по уобичајном распореду, какав је некада био у капели на Ловћену. С лева на десно, први је мозаик Светог Јована Владимира, затим Светог Василија Острошког, Светог Петара Цетињског и Светог Стефана Пиперског. Испред олтара су с леве и с десне стране мозаици Пресвете Богородице и Господа нашег Исуса Христа. Лево, поред Богородице, је мозаик Светог Петра Ловћенског Тајновидца, а десно се налази мозаик  Светог Јована Крститеља. Дакле, укупно осам мозаика димензија 55 х 80 сантиметара.

          Мозаике је урадио Александар Мијаиловић из Београда, који је радио мозаике и у храму Светог Јована Владимира, Ваздвижење Часног Крста и мозаик Свих Светих.

          Овом приликом, још једном позивам на свеопшту радост и окупљање, да нам не буде жао труда, јер то су непоновљиви тренуци у историји, и добро је да се и ми нађемо као сведоци  и учесници  историје, тј.  на освећењу храма 21. маја, а уједно позивам и потенцијалне добротворе и дародавце да се својим прилогом уграде у овај храм, како бисмо време и труд ових радника и мајстора исплатили, да никоме не останемо дужни.

          Текст и фото: Жељко Ђуровић

          http://www.mitropolija.com/protomajstor-momcilo-stanojevic-o-prvom-hramu...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 22:50 16.05.2017.

 • +22
Voting is closed.

Gde vam je Gospod u vasim gradnjama,sunce vas ogrealo.
Dobro je Isus rekao " U LJUDSKIM RUKOTVORINAMA BOGA NEMA"
Treba samo pogledati nasta lici nasa Crkva danas,svi pravednici u Hristu bi trebali da budu sa mnom
ali Satana cini u svom carstvu sta on zeli obmanjujuci svakog onog koji nema pojma na kojoj strani sveta Sunce izlazi.
Primivitizam ubija Serbski rod,na nasu veliku nesrecu.

admin's picture
admin 13:40 16.05.2017.

 • +29
Voting is closed.

Поштовани,
Ви сте дуго на овом порталу и то ценимо. Међутим не можемо стално затварати очи пред очигледним нарушавањем једног од наших правила: не доводити у питање СПЦ.

Обе ове цркве су посвећене Богу. Храм Светог Јована Владимира је највећи у ЦГ, а обе имају мисију- сачувати и штитити Православље и Српство!
Знамо да су апетити непријатеља Српства и Православља као и шиптарски усмерени и према Бару, па је заслуга СПЦ утолико већа.
По вашој логици, изгледа да би боље било и да бисте ви били задовољнији да Храм Светог Јована Владимира и црква посвећена Његошу нису ни подигнути!

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 20:42 16.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

[email protected]
ADMIN....Hvala na javljanju.
Uvek sam ispostovao vas kucni red jer smatram da FAKTI...trebaju da sacuvaju svoj imid
i dostojanstvo.
Vama svako dobro,neka vas Gospod sve sacuva u svojoj milosti.
Amin.

admin's picture
admin 15:53 16.05.2017.

 • +22
Voting is closed.

Наша намера није оспоравање или потврђивање истинитости коментара. Реагујемо искључиво у случају нарушавања правила портала, а она се тичу и СПЦ.
Факти су информативни портал, медиј, па самим тим имају одређене обавезе и одговорности пред јавношћу.
Вама све најбоље.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 17:59 16.05.2017.

 • +9
Voting is closed.

[email protected]
Razumeo sam , vas stav.
Svakako ce biti ispostovan.
Imamo mi jos mnogo casni Pastira koji ce nas voditi
Gospodu u susret sto je velika radost u Hristu.
Slava Bogu i Srbskom rodu.
Amin.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 20:14 16.05.2017.

 • +22
Voting is closed.

Da ne bude da te samo ja napusavam....
Smorio si sve zivo i mrtvo sa svojim sektaskim placenim ...

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 20:39 16.05.2017.

 • +15
Voting is closed.

Gospodar [email protected]
O pa to si ti opet....
setnja momak kad se opismenis zakazi prijem za ponovni razgovor.
Dotle potrci ode ti stado u vuciji tor.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 20:47 16.05.2017.

 • +20
Voting is closed.

Koliko vidim tebe salju u setnju, sektaski analfabeto, he, he

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 22:37 16.05.2017.

 • +10
Voting is closed.

Gospodar [email protected]
vidim imas podrsku u publici,
sve ovce su na broju samo pastira nema.
Ap Pavloe rece" Jer ako javno izjavljujes tu rec koja je u tvojim ustima
da je Isus Gospod,i u svom srcu iskazujes veru da ga je Bog podigao iz mrtvih,bit ces spasen."
Ovo ti je opomena za zivota naravno ako si Srbin,sto ne verujem price su ti ulicarske
koje nemaju blage veze sa duhonim svetom Belih Srba.
Ti,bre si mnogo prost sto se kaze u nasem narodu "ki pasulj".

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 22:57 16.05.2017.

 • +12
Voting is closed.

Da ti nije tog sektastva pitam se
"Kud bi ti jado".
Za neka druga izjasnjavanja ,mozak ti ne dotice.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 22:52 16.05.2017.

 • +9
Voting is closed.

Gospodar [email protected]
sto se tice tvog "napusivanja " na moj racun savetujem ti da se
prihvatis nekog iz najmilijeg okruzenja jer ti sigurno nece zameriti,a ja sam mnogo daleko od tebe.

Hvala domacinu koji mi je omogucio da upoznam ,takvu grdosiju od intiligencije,vrlo "obrazovanu" od koje ni ovce na ispasi nista ne razumeju.
Uzdravlje.

Нада's picture
Нада 09:37 17.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Игоре, не треба да вас узнемиравају Заринове провокације. Он то ради многима, а зашто- само он зна.
Ја вас ценим као доброг и искреног човека и Србина и волим што сте са нама.
По питању СПЦ се не слажемо, не зато што сам ја "паметнија", већ зато што сматрам да је она последња одбрана српства од фашизма и ментално оболелог запада.
Боље немамо, а лошије нас упорно вреба, да нас разори. Велики поздрав.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 13:22 17.05.2017.

 • +10
Voting is closed.

Moje postovanje sestro [email protected]
Drago mi je da ste se javili kao i uvek poucnim recima.
Zahvaljujem i na lepim recima,koje ne moze bas svak od srca da izgovori.
Bez obzira na razlicita misljenja u nekim stavrima,najvaznije je da imamo zdrav razum i
uzajamno postovanje.Nase razlike nisu ni po cemu
strasne,ja cu na kraju bez obzira na moje "sitnicavanje"
uvek ostati sa mojim narodom,jer drugog isto takvog sigurno nema vise nigde.
Sve ce to biti u redu,samo treba izdrzati ,kako i vi
rekoste"bolje nemamo,a LOSIJE NAS UPORNO VREBA, da nas razori.
Tu moramo biti jedinstveni i jaki.
Vazno je...... ,ostati principjelan i ustrajati u borbi za istinsku veru u ,Gospodu. .Srbi nikad nisu manjakali u principjelnosti,i karakteru.
Neka je slava Bogu u svu vecnost i Serbskom rodu.
Vama svaka milost od Gospoda.
Amin.

Додај коментар