У Б. Петровцу устоличен нови епископ бихаћко-петровачки Сергије

ПРИСУСТВОВАЛИ И МЛАДЕН ИВАНИЋ, АЛЕКСАНДАР ВУЛИН, ИГОР РАДОЈИЧИЋ, НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ...

  • „Долазим свештенству, монасима и верном народу ове Богом спасаване епархије... Исцрпљена је од ратова, неправде и у њој је након тога данас мали број верника, али је због тога још више волимо”, рекао је владика Сергије

          НОВОИЗАБРАНИ епископ бихаћко-петровачки Сергије свечано је устоличен у Храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу.

          Он је на том месту наследио владику Атанасија, изабраног за епископа милешевског, пренели су бањалучки медији.

          Том свечаном чину претходила је Света архијерејска литургија, коју је служио митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

          Епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је окупљеним верницима након устоличења да осећа неизрециву радост, јер долази кући, односно тамо где је почео духовно уздизање.

          „Долазим свештенству, монасима и верном народу ове Богом спасаване епархије... Исцрпљена је од ратова, неправде и у њој је након тога данас мали број верника, али је због тога још више волимо”, рекао је владика Сергије.

          Овом догађају су присуствовали и члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, министар одбране Србије Александар Вулин, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у регион Миодраг Линта, министар финансија Владе РС Зоран Тегелтија, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

          Међу присутнима су били и припадници Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, као и друге званице, свештенство, представници локалне власти, Католичке цркве, Исламске заједнице у БиХ и бројни верници.

          Честитке Новоизабраном епископу Сергију телеграмом су упутили председник РС Милорад Додик и председница Владе РС Жељка Цвијановић.

          Владика Сергије изабран је за епископа бихаћко-петровачког на редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 24. маја.

          Епископ Сергије (Карановић) рођен је 4. јула 1975. године у Бачкој Паланци, добивши на крштењу име Зоран.

           (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари