Српски патријарх се поклонио православним светињама у Москви

ДЕЛЕГАЦИЈА СПЦ ПОСЕТИЛА И НОВОСПАСКИ МУШКИ МАНАСТИР, ГРОБНИЦУ БОЉАРА РОМАНОВИХ И МОСКОВСКУ ДУХОВНУ ШКОЛУ

  • У разговору са братством Сергијево-Тројицке лавре, патријарх Иринеј рекао: „Последњи јарам за српски и руски народ била је идеологија која је прогласила мртвим Бога и све оно што је везано за име Божије. Хвала Богу, васкрсла је наша вера, васкрсла је наша душа. Обновљени су храмови и манастири. А најважније је да су наши народи обновили храмове у душама својим и у срцу свом“

        ДЕЛЕГАЦИЈА Српске православне цркве на челу са Његовом Светошћу Патријархом српским Иринејом у току посете Руској православној цркви посетила је њене светиње у Москви.

        У храму светог Николе Његова Светост поклонио се Владимирској икони Мајке Божије. Српском патријарху је уручен албум са репродукцијама икона „Ликови Христа“. Затим је поглавар Српске православне цркве посетио Третјаковску галерију и поклонио се икони Свете Тројице коју је насликао преподобни Андреј Рубљов.

        Истог дана је патријарх Иринеј обишао Новоспаски мушки манастир, где су га дочекали братство манастира и многобројни верници.

        Поглавар Српске цркве посетио је храм преподобног Романа Слаткопојца и гробницу бољара Романових. Поред гроба благоверног великог кнеза Сергеја Александровича отпевана је „Вјечнаја памјат“. Намесник манастира епископ Воскресенски Сава испричао је високим гостима причу о гробници представника Царске куће и о експонатима у музеју који се ту налази.

        Затим је Његова Светост посетио Свето-Преображенску саборну цркву, где се поклонио икони Мати Божије „Свецарици“ - цењеној копији веома старе чудотворне иконе специјално насликаној за Русију у манастиру Ватопед на Светој Гори.

        После молебана са молитвеним обраћањем преподобном Сергеју Радоњешком, епископ Сава је поздравио српског патријарха, истакавши да ће посета поглавара СПЦ ући у историју братства.

        У одговору на поздравне речи, патријарх Иринеј је рекао да је то његова друга посета Москви - први пут је био у руском главном граду на сахрани Патријарха Пимена (1990.). Многе светиње у Москви је тада било забрањено посећивати, истакао је Патријарх и додао: „Српски народ много је страдао. За 500 година турског јарма уништено је много споменика - предивних икона, фресака, храмова. Последњи јарам за српски и руски народ била је идеологија која је прогласила мртвим Бога и све оно што је везано за име Божије. Хвала Богу, васкрсла је наша вера, васкрсла је наша душа. Обновљени су храмови и манастири. А најважније је да су наши народи обновили храмове у душама својим и у срцу свом“.

        Поглавар Српске православне цркве захвалио се епископу Сави на могућности да види московске светиње и даривао му панагију и икону пресвете Богородице.

        Делегација Српске православне цркве посетила је и Московску духовну школу, где је примљена са братском љубављу. У Покровској цркви Московске духовне школе, Његову Светост је дочекао ректор, архиепископ верејски Јевгеније.

        Од стране братства Сергијево-Тројицке лавре архиепископ Сергиево-Посадски Теогност даривао је српском патријарху панагију, икону преподобног Сергеја Радоњешког и албум посвећен Лаври. Затим су високи гости разгледали експозицију Црквено-археолошког кабинета при Московској духовној академији и богословији.


Слични садржаји

Коментари