Решетњикову Орден светог цара Константина за „делотворну љубав према СПЦ и српском народу“

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ОДЛИКОВАЛА ДИРЕКТОРА РУСКОГ ИНСТИТУТА ЗА СТРАТЕШКА ИСТРАЖИВАЊА

Патријарх српски господин Иринеј и др Леонид Петрович Решетњиков

  • ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Господин Решетњиков је човек који је одан својој вери и својој цркви и због тога је одликован одликовањима РПЦ - орденима књаза Данила и Дмитрија Донског. Он је човек који ради на зближавању нашег народа са руским и учвршћивању веза руског народа са српским народом. Он је велики пријатељ српског народа на чему смо му посебно благодарни
  • РЕШЕТЊИКОВ: Обећавам Вашој Светости да ћу и остатак живота, ако ми Бог подари снаге, посветити служењу РПЦ и СПЦ и нашој православној вери. Без православне вере - неће бити ни Србије ни Русије. Само вера одржава наше народе, само вера јача наша срца и са вером православном, ми Руси и Срби можемо да идемо до краја

        СИНОД Српске православне цркве доделио је данас - на предлог Патријарха Иринеја - Орден светог цара Константина директору Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) др Леониду Петровичу Решетњикову за „делотворну љубав према Српској православној цркви и српском роду, нарочито показаној несебичним залагањем и уложеним трудом на продубљивању и јачању односа између руског и српског народа“.

        Уручујући одликовање, Патријар Иринеј је истакао да је српски народ Решетњикову посебно благодаран и захвалан на великом пријатељству.   

        Др Решетњиков, захваљујући се на признању, истакао је да је за њега  орден српског Патријарха највиши орден - орден који може да стане у ред са Одреном Светог кнеза Данила Московског и Орденом Светог благодарног Дмитрија Донског. Обећавам Вашој Светости да ћу и остатак живота, ако ми Бог подари снаге, посветити служењу РПЦ и СПЦ и нашој православној вери, рекао је Решетњиков, који је потом Патријарху Иринеју уручио традиционалну руску  чашу за чај украшену православним мотивима.

        Патријарх Иринеј је на дар добио још и први примерак  књиге др Решетњикова „Вратити се Русији“ са посветом аутора.

        Церемонији у свечаној сали Патријаршије присуствовало је истакнуто свештенство Српске православне цркве, бројна руска делегација у чијем саставу су били научници и депутати државне Думе и бројни представници медија.

        Образлажући одлуку Синода, Партијарх је истакао да Српска православна црква високи Орден цара Константина даје заслужним установама и личностима у које се убраја наш драги пријатељ, пријатељ српског народа др Леонид Решетњиков, који је познат не само нашем народу него и нашој Цркви.

        Патријарх је на почетку говора указао да је др Решетњиков „некада био службеник у нашем граду и последица боравка у Београду јесте одлично знање српског језика, а и једна кћерка му се родила овде тако да је он за Београд везан чврстим везама“.

        - Др Решетњиков обавља важну дужност у руској држави. У установи која је - колико сам информисан - директно под председником Путином. Поред тога, господин Решетњиков је човек који је одан својој вери и својој цркви и због тога је одликован одликовањима Руске православне цркве - орденима књаза Данила и Дмитрија Донског. Он ради на зближавању нашег народа са руским и учвршћивању веза руског народа са српским народом. Он је велики пријатељ српског народа на чему смо му посебно благодарни. Имајући све то у виду, Синод је одлучио да му додели Орден светог цара Константина, рекао је Патријарх Иринеј.

        Захваљујући се на високом признању, Леонид Решетњиков је рекао:

        „Ваша светости, мало сам узбуђен па бих зато говорио на руском , јер нећу моћи правилно да говорим на српском. Ово је велика и огромна награда мене, за човека који је можда и није заслужио. Хоћу да кажем да сам се целог свог свесног живота трудио да радим на јачању словенског, православног јединства, посебно са српским народом, посебно са Србијом, земљом која је историјски повезана са Русијом, са земљом чији је народ толико близак Русији, са народом кога толико воли руски народ. Ми знамо и поштујемо многе српске светитеље. За нас су они исто тако значајни као и руски. Ми имена својој деци дајемо у част српских светитеља: Сава, Николај...

        За мене је орден српског Патријарха највиши орден који може да стане у ред са Одреном Светог кнеза Данила Московског и Орденом Светог благодарног Дмитрија Донског. Обећавам Вашој Светости да ћу и остатак живота, ако ми Бог подари снаге, посветити служењу РПЦ и СПЦ и нашој православној вери. Без наше православне вере - нагласио је директор РИСИ - неће бити ни Србије ни Русије. Само вера одржава наше народе, само вера јача наша срца и са вером православном, ми Руси и Срби, можемо да идемо до краја.

        Победићемо и опстаћемо у тој борби коју против нас води непријатељ људског рода - сатана.

        Победићемо - обавезно!

        Ваша Светости, захваљујем Вам се од свег срца, као и Синоду СПЦ, на овој одлуци и спреман сам да још више радим на руско-српском зближавању, за српско-руско братство.

        Христос Васкрсе! Боже помози!“

        Церемонија је окончана здравицом у част Патријарха Иринеја. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари