Потомак Јакова Ненадовића дошао на чело Епархије нишке

ВЛАДИКА АРСЕНИЈЕ УСАВРШАВАО РУСКИ ЈЕЗИК У МОСКВИ, А МАГИСТАРСКИ РАД ОДБРАНИ У СОЛУНУ

           ЕПАРХИЈА нишка је добила 46. по реду епископа. Литургију и увођење владике Арсенија у трон предводили су патријарх српски господин Иринеј и архијереји Српске православне цркве.

          Владика Арсеније (Главчић) рођен је 1978. године у Вршцу и потомак је једног од најпознатијих војвода у Првом српском устанку Јакова Ненадовића. После школовања у Србији где је завршио Богословију, усавршавао је руски језик у Москви, а магистарски рад одбранио је на Универзитету у Солуну, где је сада на докторским студијама. Пре него што је у мају ове године одлуком Светог Синода именован за за владику нишког, пре три година изабран је за викарног епископа топличког задуженог за помоћ патријарху у вођењу Архиепископијом београдско-карловачком . На чело Нишке епархије, која је једна од најстаријих и обухвата подручја Крушевца, Пирота, Лесковца и Топлице, дошао је пошто је после одласка и разрешења с дужности владике Јована (Пурића) из Ниша место епископа било упражњено. У међувремену, као администратор Нишком епископијом руководио је епископ рашко-призренски Теодосије.

          Литургији и увођењу владике Арсенија у трон поред великог броја митрополита и епископа, као и других представника Српске православне цркве, грађана Ниша и околине присуствовали су и Никола Селаковић генерални секретар у кабинету председника Србије и надбискуп католичке цркве Станислав Хочевар.

          http://www.politika.rs/scc/clanak/386874/Ustolicen-46-episkop-Niske-epar...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари