Патријарх Иринеј позвао Србе да остану на КиМ, а прогнане да се полако врате

ЗАСЕДАЊЕ САБОРА СПЦ ПОЧЕЛО У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ, А БИЋЕ НАСТАВЉЕНО У БЕОГРАДУ

* Након литургије, патријарх и архијереји освештали су обновљену зграду Богословије Светог Кирила и Методија у Призрену
* Поглавар СПЦ нагласио: „Није први пут у историји да смо подизали из пепела, на зидинама срушених храмова обнављали смо и опстајали, ако будемо са Господом биће Господ са нама“

         ПОГЛАВАР СПЦ патријарх Иринеј позвао је данас Србе на Косову и Метохији да остану у покрајини, а расељене да се врате.

          Патријарх је, након литургије коју је служио у саборном храму Св. Ђорђа у Призрену, рекао „да ће Косово, ако га будемо носили у души, остати наше“.

          Након литургије, патријарх и архијереји освештали су обновљену зграду Богословије Светог Кирила и Методија у Призрену.

          Иринеј је апеловао на наш народ који је опстао на Косову и Метохији да остане и даље тамо где су му живели преци и тамо где су му гробља предака.

          „Такође апелујемо на оне који су силом прилика морали да напусте ове просторе да се полако врате тамо где су им далеки и даљњи преци живели, на овој светој земљи, да би ова земља била и остала српска земља“, поручио је Иринеј.

          Он је додао да се сада молимо Богу да сачува наше светиње - Пећку Патријаршију, Високе Дечане, Грачаницу и многе друге светиње које су опстале, као и зидове и рушевине оних које су спаљене и порушене, са надом да ће бити обновљене.

          „Није први пут у историји да смо подизали из пепела, на зидинама срушених храмова обнављали смо и опстајали, ако будемо са Господом биће Господ са нама“, рекао је Иринеј.

Литургији је присуствовао велики број верника, представници Владе Србије и представници Срба са Косова и Метохије.

          Овим догађајима испред Владе Србије присуствовали су министар правде Никола Селаковић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић са сарадницима, министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, председник Српске листе Славко Симић и други.

          У Призрен је јутрос стигао велики број Срба из свих делова Косова и Метохије а у граду је било видљиво појачано присуство припадника Косовске полиције.

          У Пећкој Патријаршији у суботу је званично започело редовно заседање Сабора Српске православне цркве, који ће бити настављен сутра у Београду.

(Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари