ПАТРИЈАРХ ЦРНОЈ ГОРИ: Држимо се Његоша и косовског завета

ПОГЛАВАР СПЦ И ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ НА ПРОСЛАВИ 800-ГОДИШЊИЦЕ МАНАСТИРА ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ

  •  „Волимо и поштујмо једни друге, чувајмо светиње и не отуђујмо се од њих. Нека међу нама буде више чојства и јунаштва, на што нас упућује и позива Марко Миљанов. Држимо се Његоша, Његошеве и косовске мисли и косовског завета“, рекао је српски патријарх у беседи
  •  Премијер Ивица Дачић рекао да му је драго што је присуствовао прослави у Васојевићима, наводећи да је тај део Црне Горе, заједно са деловима Србије и Косова и Метохије, чинио некадашњу државу Рашку
  •  На указивање митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је седео до Дачића, да је у питању био стожер средњевековне српске државе, премијер је поновио речи митрополита, а потом загрлио Амфилохија
  •  „Видите да смо се помирили, казао је Дачић, а те његове речи и загрљај са митрополитом Амфилохијем пропраћени су аплаузом присутних
  •  Ми не сматрамо да Црна Гора и Србија треба обавезно да живе у једној држави, то је одлука црногорских и српских грађана, али морамо да имамо добре односе, нагласио је Дачић и најавио посету Мила Ђукановића Београду

         ПАТРИЈАРХ Иринеј - у беседи на литургији поводом прославе осам векова постојања манастира Ђурђеви Ступови код Берана – нагласио је да треба неговати „заједнички духовни и културни простор“ и позвао народ на „слогу и љубав“.

         Он је истакао да су манастир Ђурђеви Ступови светиња и носилац многих духовних, културних и националних наслеђа, која није лако носити и која обавезују.

         „Питају нас данас Свети Немањићи, епископи, митрополити и игумани ове светиње - идемо ли њиховим путем, путем Христа и Светога Саве? Држимо ли се вере њихове Христове и јесмо ли јединствени у христољубљу и родољубљу, као што су они били? Да ли су нам ближе деобе и неслоге од братске љубави, слоге и међусобног поштовања?“, питао је патријарх у беседи.

         Пружио је и одговор у коме је позвао на узајамну љубав и поштовање.

         „Волимо и поштујмо једни друге, чувајмо светиње и не отуђујмо се од њих. Нека међу нама буде више чојства и јунаштва, на што нас упућује и позива Марко Миљанов. Држимо се Његоша, Његошеве и косовске мисли и косовског завета“, закључио је српски патријарх у беседи.

         Па наставио: „Осам векова манастира Ђурђеви Ступови не слави само Српска православна црква већ и све хришћанске цркве, јер историја овог манастира представља икону Христовог распећа и васкресења“.

         Патријарх Иринеј подсетио је на велико страдање ове задужбине Немањића. „Манастир је пет пута спаљиван и разаран, али га је народ увек обнављао, јер је знао да тако обнавља и себе и своју историју“, навео је патријарх. Српски патријарх је додао да су Ђурђеви ступови вековима били место искре слободарства.

         „Манастир је за многе био место утехе и наде да ће добро победити зло и да ће српски народ поново огријати сунце слободе. Ђурђеви ступови били су душа душе народне“, истакао је патријарх.

         Према његовим речима, манастир је био ослонац и носилац националног, духовног и културног препорода народа овог краја. „Манастир Ђурђеви Ступови, даће Бог, и у наредном период биће духовни светионик, који ће и даље обасјавати наш народ и водити га путем љубави, слоге и мира“, казао је патријарх Иринеј.

         Литургији су поред великог броја верника и грађанa присуствовали премијер Србије Ивица Дачић и министри, представници Јерусалимске патријаршије и Руске Православне Цркве, док том чину нису присуствовали државни званичници Црне Горе.

         Председнику Владе Србије Ивици Дачићу и српском патријарху Иринеју у Беранама су уручене Медаље Светог Георгија првог реда, поводом прославе осам векова Манастира Ђурђеви ступови.

         Исто признање додељено је председнику Црне Горе Филипу Вујановићу, који није присуствовао данашњој прослави великог јубилеја тог храма Српске православне цркве, али је говорио на синоћној академији.

         Медаље патријарху Иринеју и премијеру Дачићу су уручене на ручку, након свечане литургије, коју је служио српски патријарх, поводом 800 година ове светиње коју су подигли Немањићи.

         Премијер Србије је том приликом казао да му је драго што је присуствовао прослави у Васојевићима, наводећи да је тај део Црне Горе, заједно са деловима Србије и Косова и Метохије, чинио некадашњу државу Рашку.

         На указивање митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је седео до Дачића, да је у питању био стожер средњевековне српске државе, премијер је поновио речи митрополита, а потом загрлио Амфилохија.

         „Видите да смо се помирили“, казао је Дачић, а те његове речи и загрљај са митрополитом Амфилохијем пропраћен је јаким аплаузом присутних.

         Дачић је нагласио да Србија жели најбоље односе са Црном Гором и најавио да ће у септембру званично посетити Подгорицу, после чега ће Мило Ђукановић доћи у узвратну посету Београду.

         „Ми смо у сталним контактима с црногорским руководством у жељи да наши односи буду релаксирани, да не буде никаквих дилема да ли Србија угрожава црногорску независност – не угрожава. Ми не сматрамо да Црна Гора и Србија треба обавезно да живе у једној држави, то је одлука црногорских и српских грађана, али морамо да имамо добре односе“, навео је Дачић.

         Литургији су присуствовали српски министар просвете Жарко Обрадовић, министар културе и информисања Братислав Петковић, амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац, руски амбасадор Андреј Нестеренко и украјинска амбасадорка Оскана Сјушаренко.

         Након литургије, у порти манастира, одржан је пригодан уметнички програм, а свечаности је присуствовао велики број грађана.

         Свечаној академији у суботу увече присуствовали су патријарх српски Иринеј, председник Црне Горе Филип Вујановић, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, српски министар просвете Обрадовић, црногорски министар културе Бранислав Мићуновић, амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац.

         Свети Сава је 1219. године у Ђурђевим Ступовима основао једну од првих седам епископија – Будимљанску. Манастир је у прошлости пет пута спаљиван и разаран, али исто толико пута и обнављан. Ђурђевим ступовима познати су и по томе што је у њима 1857. године донета одлука о уједињењу племена Васојевића са Црном Гором.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари