Митрополија Црногорско-приморска има тапије на трећину територије Црне Горе

НА ЊЕНОМ ПЛАЦУ ИЗГРАЂЕН И СТАДИОН ФК БУДУЋНОСТ И КОШАРКАШКИ ТЕРЕНИ ПОД ГОРИЦОМ

          НА ПОСЛЕДЊОЈ седници Владе Црне Горе било је речи о плану доношења закона о црквама и верским заједницама.

          Митрополија црногорско-приморска и остале епархије СПЦ у Црној Гори поздравиле су ову најаву, – пишу Вечерње новости.

          Кординатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј ставрофор др Велибор Џомић, рекао је за „Новости„ да је у израду овог закона неопходно укључити представнике цркава и верских заједница.

          - Годинама чекамо да се донесе праведан закон. То је обавеза Црне Горе. Нужно је да у радну групу која ће учествовати у изради закона уђу представници цркава и вјерских заједница, како би он био квалитетно урађен, – рекао је свештеник Џомић.

          Хиљаде тапија, уговора о поклону или завештању, листови непокретности, купопродајни уговори, повеље и друго, говоре да је пре Другог светског рата, трећина територије Црне Горе била у поседу Митрополије црногорско-приморске, те су тако између осталих и зграда „Електопривреде Црне Горе“, фудбалски стадион Будућности и кошаркашка игралишта под Горицом саграђени на црквеној имовини.

          Пре неколико година представници Митрополије црногорско-приморске поднели су ресорном министарству више од 140 доказа о одузетој црквеној имовини, притом је тај број данас много већи. Исто су учинили Римокатоличка црква и Исламска заједница у Црној Гори.

          Комунистичка власт је 1946. године православним црквама и манастирима у Црној Гори одузела око 3.500 хектара земљишта.

          Епархија будимљанско-никшићка тражи повраћај земљишта за 11 цркава и манастира, а само манастир Жупа Никшићка очекује повратак стотину хектара плодног земљишта.

          Црквена имовина у Црној Гори има свог титулара – Митрополију црногорско-приморску.

           http://www.mitropolija.com/trecina-crne-gore-na-crkvenoj-imovini/

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари