Косово и Метохија ће бити и остати наша земља, јер су ту наша Голгота и наш Јерусалим

ДУХОВНОЈ ДЕЦИ У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ - БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Патријарх српски Иринеј

  • Српски народ је народ Божића, део Народа Божјег или свега рода хришћанскога. Он је и народ Светога Саве, народ светог цара Лазара Косовског и свих осталих мученика и новомученика, који у зла времена пострадаше, као витлејемска деца (Лк. 2, 16), за истину и правду Божију
  • Посебно се молимо за распето Косово и Метохију, нашу духовну и националну колевку, коју је велики Његош назвао „грдним судилиштем”
  • Док је Срба, биће и Косова! Косово је душа Србинова! Зато ће Косово и Метохија бити и остати наша земља, јер су ту наша Голгота и наш Јерусалим

         Српска Православна Црква својој духовној деци о Божићу 2016. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве - свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни Божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

„Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!” (Лк. 2, 14)

        Ево нас и ове године пред празником Божића, пред празником безмерне љубави Божије, јер нам се данас у граду Давидову роди Христос Господ (Лк. 2, 11), Емануил, што ће рећи: с нама Бог (Мт. 1, 23). Ову велику Тајну Оваплоћења Бога Логоса, скривану од постања векова (Јн. 1, 2), најпре су благовестили анђели Божији својом божићном химном мира и љубави (Лк. 2, 14). Потом им се придружују пастири и мудраци са Истока, сабирајући тако небо и земљу око Богомладенца Христа, анђеле, и људе, и све народе земаљске у Цркву Бога живога (2. Кор. 6, 16).

        Како нам о догађају Рођења Христовог, које је, по светим Оцима, веће чудо и од самога стварања света, сведоче свети јеванђелисти, очевици и слуге Речи (Лк. 1, 2)? Свети апостол Матеј у своме Јеванђељу пише својим сународницима Јудејима, желећи да им на основу старозаветних пророштава посведочи да Исус Назарећанин јесте Христос или Месија, Помазаник Божији, Спаситељ света (Пс. 138; Ис. 7, 14). Због тога он своје Јеванђеље почиње родословом Господа Исуса Христа (Мт. 1, 1-17), наглашавајући тиме Његову реалну људску природу.

        Он у свом родослову помиње централне личности Старог Завета, посебно истичући Авраама и цара Давида, јер се за њих везивало највише пророштава о доласку Месије, која су остварена Рођењем Христовим у Витлејему јудејском (Мт. 2, 5-6).

        Први део Матејевог Јеванђеља нам, дакле, громко каже: Бог је постао реалан човек, ради нас и ради нашег спасења (Мт. 1, 2), а у другом делу свога родослова Матеј говори да Месија јесте Богочовек, да је Његово Рођење натприродно, од Духа Светога и Марије Дјеве (Мт. 1, 20).

        Узевши на себе реалну људску природу, Христос постаје један од нас (Јн. 1, 14), остајући при томе оно што је од вечности био - Син Божији и Друго Лице Свете Тројице. Ово би, у најкраћем, била благовест јеванђелиста Матеја, благовест о спасењу свих народа вером у Исуса Христа (Гал. 2, 16).

        Свети апостол Лука нам у свом Јеванђељу, које је упутио свом ученику благочестивом Теофилу (Лк. 1, 3), а затим и свакој богољубивој души, даје историјски оквир Рођења Христовог. Он апологетским сведочењем разуверава све скептике и неверујуће, који су покушавали Господа Христа да прогласе легендом и непостојећом личношћу, и уверава их да је Христос реална историјска Личност и Месија.

        Као историчар, Лука наводи да се Рођење Христово догодило у време римског ћесара Августа, који је владао од 27. године пре Христа до 14. године по Христу, а за време првог општег пописа становништва током Киринове управе Сиријом (Лк. 2, 2), што су историјске чињенице које не пориче ни егзактна наука.

        Допуњујући Матеја, јеванђелист Лука о Рођењу Христовом пише не само Јудејима него и свим народима на земљи (Лк. 2, 29-32). Лука у своме родослову наглашава да Христос јесте Спаситељ, Нови Адам, Глава и духовни родоначелник Новог Израиља, благословеног Царства Оца и Сина и Светога Духа (Лк. 3, 21-23), чиме указује на литургијску димензију овога празника.

        Да додамо укратко, као круну и печат, сведочанство светог јеванђелиста Јована Богослова о Рођењу Христовом. Овај љубљени ученик и апостол Христов додаје Матеју и Луки своје Протојеванђеље.

        У њему он благовести да је Христос предвечни Син Божији, Реч Божја, Логос кроз Кога је све постало (Јн. 1, 1-3) и Који је као светлост дошао у овај свет (Јн. 1, 5) да нам објави Нови и вечни Завет Бога и човека: „Јер се закон даде преко Мојсија, а благодат и истина постаде кроз Исуса Христа” (Јн. 1, 17; Рим. 10, 4).

        Драга браћо и сестре, то што су јеванђелисти посведочили, апостоли и свети Оци утврдили, то и ми вама сведочимо данас, на Божић, јер је „Христос исти данас, јуче и довека” (Јевр. 13, 8). Зато вас из пастирске бриге и љубави позивамо да сви заједно узмемо учешћа у божићном празновању, да оставимо свакодневне бриге, да принесемо своје дарове Богомладенцу Христу - духовно злато, тамјан и смирну, а то значи нашу веру, наду и љубав - и да се сусретнемо са Богом и ближњима.

        Свети Јован Златоуст је Божић назвао кореном свих хришћанских празника јер нам је у Божићу обећано, на неки тајанствени и благодатни начин унапред даровано, и Сретење, и Крштење, и Преображење, али и Крст и Васкрсење Христово. Зато је наш народ говорио: „Без Бога ни преко прага“ и „нема веће славе од Божића”, јер је у Божићу предокушао Тајну Бога и свенародног спасења у Цркви Христовој.

        Српски народ је народ Божића, део Народа Божјег или свега рода хришћанскога. Он је и народ Светога Саве, народ светог цара Лазара Косовског и свих осталих мученика и новомученика, који у зла времена пострадаше, као витлејемска деца (Лк. 2, 16), за истину и правду Божију.

        Њихове жртве се сећамо и молимо их да нас у небеском Витлејему помињу у својим светим молитвама, да бисмо били достојни својих светих предака, како је говорио блаженопочивши патријарх Павле.

        Божић нам открива циљ и смисао нашег живота на земљи. Речено светоотачким језиком, Бог постаје човек да бисмо се ми људи обожили, да бисмо постали „богови по благодати” испунивши своје биће пуноћом божанске благодати. То није хришћански максимализам нити антрополошка утопија. То је реалност живота у Христу. То је духовна реалност која је дар Божића.

        Не дозволимо зато да нас ишта од овога света, света који у злу лежи (1. Јн. 5, 19), одвоји од љубави Божије, откривене у Христу Исусу, Господу нашем (Рим. 8, 35)! Пуноћа ове љубави је у Рођењу Христовом. Зато Божић заиста јесте „дан који створи Господ да се радујемо и веселимо у њему” (Пс. 118, 24).

        Божић нам указује и на светињу људског живота. Овај Празник нас позива на обожење, а не на уништење, на служење животу, не само биолошком већ и вечном, а не на робовање смрти.

        Свети старац Силуан Атонски се трудио да у животу не погази ни црва, ни мрава, ни цвет, ни најмањи стручак траве. Свему је од Бога дарован живот, а посебно људском бићу, које је у Христу икона Бога Живога (2. Кор. 4, 4). Божић нам оснажује и враћа библијски благослов: „Рађајте се и множите и напуните земљу!” (1. Мојс. 1, 22).

        Дај Боже да овај благослов постане мера живота српског народа и свих народа на земљи, јер би на тај начин пакао братоубиства и чедоморства био замењен рајским миром и пуноћом живота.

        Нека од овог Божића оживи Србија и нека наше породице испуни радост и дечија игра!

        Свето Јеванђеље нас управо и подсећа на то да, ако се не обратимо и не постанемо безазлени као деца, нећемо ући у Царство небеско (Мт. 18, 3). Зато је Божић празник и наше деце, празник младости и вечне будућности.

        У ове благословене божићне дане молимо се Господу, Цару мира (Јевр. 7, 2), да угаси непријатељства међу народима, да спасе људе Своје широм света и да буде милостив свима нама.

        Нека овај Божић призове у заједницу све оне који су се на било који начин одвојили од Цркве Бога Живога!

        Нека нестану јереси и расколи, да би сви људи, са страхом Божијим, вером и љубављу, приступили јединству и животу Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве! За то јединство се и Сâм Господ молио у Својој првосвештеничкој молитви речима: „Да сви једно буду” (Јн. 17, 21).

        Поздрављамо божићним поздравом сву нашу духовну децу у Отаџбини и расејању и позивамо их да живе у међусобној братској љубави, у љубави Божића.

        Посебно се молимо за распето Косово и Метохију, нашу духовну и националну колевку, коју је велики Његош назвао „грдним судилиштем”.

        Док је Срба, биће и Косова! Косово је душа Србинова! Зато ће Косово и Метохија бити и остати наша земља, јер су ту наша Голгота и наш Јерусалим.

        Нека би Бог, Једини Човекољубац, подарио мир и благослов свему народу Свом и, по речима светог Силуана Атонског, даровао да Га сви народи на земљи познају Духом Светим, у чудесној светлости Божића!

Мир Божји, Христос се роди!
Ваистину се роди!
Благословена нова 2017. година!

        Дано у Патријаршији српској у Београду, о Божићу 2016.

        Ваши молитвеници пред колевком Богомладенца, чудесно Рођеног од Духа Светог и Марије Дјеве ради нас и ради нашега спасења:

        Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки
и Патријарх српски ИРИНЕЈ
        Митрополит црногорско-приморски АМФИЛОХИЈЕ
        Митрополит загребачко-љубљански ПОРФИРИЈЕ
        Епископ шабачки ЛАВРЕНТИЈЕ
        Епископ сремски ВАСИЛИЈЕ
        Епископ бањалучки ЈЕФРЕМ
        Епископ будимски ЛУКИЈАН
        Епископ банатски НИКАНОР
        Епископ новограчаничко-средњезападноамерички ЛОНГИН
        Епископ канадски МИТРОФАН
        Епископ бачки ИРИНЕЈ
        Епископ британско-скандинавски ДОСИТЕJ
        Епископ зворничко-тузлански ХРИЗОСТОМ
        Епископ осечкопољски и барањски ЛУКИЈАН
        Епископ западноевропски ЛУКА
        Епископ жички ЈУСТИН
        Епископ врањски ПАХОМИЈЕ
        Епископ шумадијски ЈОВАН
        Епископ браничевски ИГЊАТИЈЕ
        Епископ далматински ФОТИЈЕ
        Епископ бихаћко-петровачки АТАНАСИЈЕ
        Епископ будимљанско-никшићки ЈОАНИКИЈЕ
        Епископ захумско-херцеговачки ГРИГОРИЈЕ
        Епископ ваљевски МИЛУТИН
        Епископ рашко-призренски ТЕОДОСИЈЕ
        Епископ западноамерички МАКСИМ
        Епископ горњокарловачки ГЕРАСИМ
        Епископ источноамерички ИРИНЕЈ
        Епископ крушевачки ДАВИД
        Епископ славонски ЈОВАН
        Епископ аустријско-швајцарски АНДРЕЈ
        Епископ франкфуртски и све Немачке СЕРГИЈЕ
        Епископ тимочки ИЛАРИОН
        Епископ аустралијско-новозеландски СИЛУАН
        Епископ умировљени зворничко-тузлански ВАСИЛИЈЕ
        Епископ умировљени канадски ГЕОРГИЈЕ
        Епископ умировљени захумско-херцеговачки АТАНАСИЈЕ
        Епископ умировљени средњоевропски КОНСТАНТИН
        Епископ умировљени славонски САВА
        Епископ умировљени милешевски ФИЛАРЕТ
        Епископ бивши нишки ЈОВАН
        Викарни Епископ моравички АНТОНИЈЕ
        Викарни Епископ топлички АРСЕНИЈЕ
        Викарни Епископ диоклијски КИРИЛО
        ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА
        Архиепископ охридски и Митрополит скопски ЈОВАН
        Епископ полошко-кумановски ЈОАКИМ
        Епископ брегалнички МАРКО
        Викарни епископ стобијски ДАВИД
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 16:29 03.01.2017.

  • +1
Voting is closed.

Tako misli i narod Irineju
pa kad je tako zasto ne osta sa svojim narodom tamo
da podelis sa njima Hristovu muku.
Pobegao si i udomacio se u Beogradskoj Patrijarsiji
gde ti zivot cvata i zivot bez problema.Putujes po svetu a "tvoje" stado
ostalo bez duhovne podrske prepusteno vukovima ovog vremena..Irineju,ti si najvece
zlo sto je ovom narodu pridodato na grbacu.
ti si covek sa vrlo mutnim dosijama od kojih bi se i najveci kriminalac
postideo.Bio si kurvar,lopov najgore vrste.Donacije iz Kanade za SPC si stavio u svoj dep.
Znam o tebi sve,prosto se najezim kad te vidim i ne mogu poverovat da si ti
taj koji sedi na vrhu duhovnih vrednosti ovog naroda.Ti ne zavredujes nikakvu paznju jer nisi niko i nista.
Litija koja svake Subote prolazi kroz Beograd koja te opominje za Valjevsku Gracanicu
koju si dao da se potopi
dokazuje kakav si ti covek. Nikad nisi hteo da razgovaras sa svojim "stadom" i da im pomognes.
Valjevska Gracanica je danas pod vodom,zahvaljujuci tebi.Svi koji su
ucestvovali u kopanju "grobnice" Gracanisi nece dugo opstati u svojoj nepravdi.
Mnogi su nestali.....kao i svaki Bogohulnik....
https://www.YouTube.com/watch?v=gNEKazgFdys
Ti nisi nikakav vernik vec si ti od Davola postavljen tu gde sedis
kako bi unistavao veru mog roda i poroda.Oterao si iz Crkve sve sto je valjalo i sto je bilo cestito u Hristu zato nemoj da se nadas nicemu dobrom. Vladika Artemije Otac Antonije i mnogi drugi koje si oterao iz Crkve ce ti viseti citavo vreme oko vrata,dok se ne udusis u svom zlu i nepravdi.
Ti si zmija u ljudskoj odori koja ujeda tiho.
Neka je slava Bogu i Sinu i Svetom Duhu u svu vecnost.
Amin.

milovan's picture
milovan 17:37 03.01.2017.

  • +1
Voting is closed.

Jadni Igore,izgleda da su ti se postanari uznemirili u podkrovlju.

Dejan's picture
Dejan 22:32 03.01.2017.

  • +1
Voting is closed.

Malo jest pretero, ali je nacelno u pravu. Ono sto Sveti Patrijarh Pavle nije hteo da uzme od Srednjezapadne Mitropolije (milioni su neki u pitanju), Iriniej jeste. Ustvari samo je zato i dolazio u SAD.
E, da vidite koji vozni park popovi ovde imaju ... takmice se u rasipnistvu i svi do jednog su srebroljupci, a Bog se odande davno sklonio.

camil's picture
camil 22:42 03.01.2017.

  • +1
Voting is closed.

Није га ђаво поставио на то место већ борис тадић, а то је још горе ,,,,, жути попа из Видове

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 06:40 04.01.2017.

  • +1
Voting is closed.

Нашем драгом Патријарху желим многаја љета.

Молим Вас дозволте ми малу дигресију, са моје (верске) тачке гледишта.

"Нека нестану јереси и расколи, да би сви људи, са страхом Божијим, вером и љубављу, приступили јединству и животу Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве! За то јединство се и Сâм Господ молио у Својој првосвештеничкој молитви речима: „Да сви једно буду” (Јн. 17, 21)."

Господ Исус Христос се молио за Јединство апостола и верника у Богу.
Тада међу апостолима и верницима нису постојале јереси и расколи па се и Јединство за које се Христос моли не односи на јерес и расколе. Значи по критеријуму одсуства јереси и раскола они су сви већ били у јединству вере и јединству припадности истој Цркви. Па и поред тога Христос се моли за њихово Јединство јер зна да ти људи нису били Једно у Богу. Нису били сједињени са Светим Духом. О томе се ту ради. И нема тог верника и припадника Цркве који ће да буде у томе Јединству (за које се моли Христос) све док се Господ са њиме не сједини тј. док се Свети Дух у човека не усели. Тада је човек у Јединству са свима, преко Јединства са Богом (Духом, Животом) и то јасно и свесно доживљава како и објашњава на пример Свети Симеон Нови Богослов.

Људи чувајте се Екуменистичких заблуда и фантазија. Екуменисти немају довољно духовног опита. Права теологија им недостаје и не познају је. И зато нон стоп траже спољашње јединство јер унутрашњег духовног Јединства немају, нити му теже нити за њега знају. Све подређују свом људском знању тачније незнању схватајући Јединство на људски а не на Божански начин.
Са друге стране, они међу екуменистима који опитно познају разлику између људског и Божанског (појма тачније живог) Јединства, уколико немају исправну (читај Православну) теологију напори су им у духовном смислу узалудни. Јер светим Оцима је била предочена ЦЕЛА и ПОТПУНА Истина која гласи да су људи у Цркви сједињени у ПУНОЋИ Истине а не у полуистини тј. са гресима. Не меша се чиста и прљава вода већ је вода или сва чиста или сва запрљана. Зато они који су ван Јединства тј. Цркве схваћене у духовном смислу, морају прво да се чисте од греха на правилан начин па тек тако да приступају Јединству.
На пример не могу јако озверени, острашћени и демонизовани људи хомосексуалци из на пример Англиканске "Цркве" да се сједињују у верском смислу са Православнима јер у том случају ти греси, страсти и демони прелазе и на ове друге. Једино што људи (у тако великим гресима) могу да ураде то је да одбаце своје заблуде и да приступе правилном духовном лечењу ...

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 13:08 04.01.2017.

  • +1
Voting is closed.

Додај коментар