ИРИНЕЈ У САРАЈЕВУ: Угледајмо се на велике угоднике Божије из наше Цркве и нашег народа

ПАТРИЈАРХ ОКУПЉЕНИМ ВЕРНИЦИМА У САРАЈЕВУ,

У САБОРНОМ ХРАМУ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

        ПАТРИЈАРХ српски Иринеј поручио је данас окупљеним верницима у Сарајеву, у Саборном храму рођења пресвете Богородице, да остану верни Богу, својој цркви и православној вери.

        „И онда треба да препустимо свој живот ономе ко нас је послао у свет, дао живот, у име њега да деламо на путу јеванђељском. Желим да славите Господа у овом предивном храму, да снажите веру и наду и да никад не заборавимо речи апостола - „Када смо са Господом Богом, онда ко ће против нас“, рекао је патријарх, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

        Патријарх је подсетио да је Српска православна црква била уз вернике и у времену добрих дана и радости, и у времену страдања, туге и невоље, али и да су верници, такође, били у свим временима уз Цркву.

        „Тако је било и поред страшне голготе коју сте претрпели, а делимично и сада трпите. Господ ће нам дати снагу да издржимо, да останемо верни својој вери, цркви, историји, традицији, култури. Имамо на кога да се угледамо, на велике угоднике Божје, Цркве и нашег народа, велик је пример из наше страдалне, трагичне историје“, нагласио је српски патријарх.

        Он је поручио да је Господ на страни оних који страдају за име његово, и да зато не треба малаксати у својој вери и нади и у ревности за име Божје и за правду његову.

        „Нек вас Господ све благослови својим благословом, вас и вашу децу да узрастају у свему доброме на путу Христовом. И они имају прилику да се угледају на многе личности не само из далеке историје, већ и из историје наших дана, који су носили пример како се треба борити, своју веру сачувати, ако треба и страдати. То је страдање које доноси славу, венац славе и коју Господ награђује“, рекао је српски првојерарх.

        Патријарх Иринеј је нагласио да је митрополит дабробосански Николај живи пример за углед како ревновати и Богу и народу служити.

        Српски патријарх је допутовао данас у дводневну посету Митрополији дабробосанској, а дочек му је, у присуству митрополита Николаја, свештенства и великог броја верника, приређен у Саборном храму рођења пресвете Богородице у Сарајеву.

        Патријарх ће сутра ујутру служити свету архијерејску литургију у Саборном храму рођења пресвете Богородице у Сарајеву, а саслуживаће му више архијереја СПЦ.

        Предвиђено је да патријарх Иринеј посети град Источно Сарајево.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари