ИРИНЕЈ: Србија жели добре односе и са ЕУ и са САД, али ако мора бирати - Русија је на првом месту

МИ СМО ЈЕДНОКРВНИ И ЈЕДНОВЕРНИ НАРОД, ОКТОБАРСКА РЕВОЛУЦИЈА ЈЕ БИЛА ТРАГИЧНА И ЗА РУСЕ И ЗА СРБЕ

Патријарх Иринеј

        ЊЕГОВА светост патријарх српски Иринеј рекао је да Србија жели добре односе и са Европом и са САД и са Русијом, али уколико су интереси супротстављени - за Србију нема двоумљења, за њу је Русија на првом месту.

        Патријарх Иринеј каже да су српски и руски народ једнокрвни и једноверни и њихови односи су братски, као што су били увек кроз историју, сем у време пре и после Октобарске револуције која је, како је рекао, била трагична и за Русе, и за Србе, и за све словенске народе.

        „У ближој и даљој прошлости представници цркве су се школовали у Русији, помагани су од Русије. Да не говоримо о ономе што је царска породица Николаја Романова учинила за српски народ у једном трагичном времену када се поставило питање изласка српске војске из Србије и кад су се западни савезници двоумили да ли да прихвате ту војску или не“, истакао је патријарх у божићном интервјуу за Спутњик.

        Он је нагласио да је цар Николај Други тада изрекао врло важну ствар која је учинила „да Срби опстану као војска и народ и због тога касније сносио последице.

        „То је доказ колико је руска држава мислила о нама“, нагласио је патријарх Иринеј.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари