ИРИНЕЈ: Сарајево је сада град остатака правосланих Срба

СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ЦРКВЕНИМ ОРДЕНОМ КРАЉА МИЛУТИНА ОДЛИКОВАО МИТРОПОЛИТА ДАБРОБОСАНСКОГ НИКОЛАЈА

  • Чувајте веру и цркву јер је то оно за шта вреди живети и жртвовати свој живот, поручио је патријарх Иринеј верицима окупљеним у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву

         ЊЕГОВА светост патријарх српски Иринеј служио је данас Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву поводом 60 година свештеномонашког и 40 година архијерејског служења у Српској православној цркви /СПЦ/ Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Николаја.

         Патријарху српском саслуживало је више архијереја СПЦ. Након литургије, патријарх Иринеј је причестио присутне вернике и у име Светог архијерејског Сабора СПЦ доделио владики Николају Орден светог краља Милутина, који је био највећи градитељ у историји цркве, саградивши укупно 40 цркава.

         „Митрополит Николај је то исто чинио подижући, градећи, обнављајући цркве и манастире”, рекао је патријарх Иринеј који је данас одликовао и више свештеника Митрополије дабробосанске.

         Обраћајући се присутнима, српски патријарх је рекао да је владика Николај вршио свету службу Богу и народу, коју Господ награђује у виду радости због дела Господњих и успеха у животу Цркве и народа благочестивог.

         „Тако је служио Николај, који је извршио велики подвиг и поднео велику жртву у поднебљу и времену у којем је служио. То је служба и мученичка и апостолска. Митрополит Николај је човек од ревности, труда, човек који је цркви на најбољи начин послужио у приликама које нису биле нимало лаке и наклоњене, чинио је најпотребније своме народу и као професор Богословије и градећи темеље цркве у Аустралији, касније у Далмацији, служећи као прави апостол и након тога предајући се Богу и цркви у Митрополији дабробосанској”, рекао је патријарх Иринеј.

         Српски патријарх је нагласио да владика Николај никада ни у чему није изневерио цркву, већ је био понос и радост, и цело биће дао у служби цркви и народу.

         „Црква му је, као и народ, веома захвална, поносни смо што припада нашој генерацији. Он је живи пример којег следимо и трудимо се да подражавамо у свему оном што је добро. Остатак живота нека проведе на славу Божију, радост и добро свог народа”, рекао је патријарх Иринеј.

         Српски патријарх је истакао да је Сарајево сада град остатака правосланих Срба, тамо где је их некад живело више од 150.000.

         „Господ не оцењује вредност народа по броју, него по ономе шта даје, како служи вечној истини, Богу и себи. Преживели сте велике трагедије, останите верни Богу, цркви и нашој вери која је страдална вера”, поручио је патријарх Иринеј.

         Крст који носимо, додао је српски патријарх, потврђује чији смо и кога слиједимо.

         „Следимо онога који је носио крст на рамену свом и који је висио на њему, ми смо његови, њему следимо и зато страдања не схватамо као проклетство него као дар Божији. Нека Господ благослави и вас и све друге људе који желе и чине добро, јер се молимо за све људе свих народа, култура и боја, јер сви смо деца Божија. Чувајте веру и цркву јер је то оно за шта вреди живети и жртвовати свој живот”, поручио је патријарх Иринеј.

         Присутним верницима обратио се и ректор Богословије у Нишу „Свете браће Кирила и Методија” протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић који је нагласио да у животу не постоји ништа важније од љубави човека према Богу.

         „У свим световима видљивим и невидљивим, Бог је највећа истина, а у исто време и љубав. Бог је први показао љубав према нама и дужни смо да пођемо према њему, славимо га и похвалимо због живота вечнога”, рекао је протојереј ставрофор Тимотијевић.

         Протоколом је предвиђено да патријарх Иринеј од 15.00 до 16.00 часова посети и Административни центар града Источно Сарајево.

         Његова светост патријарх српски Иринеј допутовао је јуче у дводневну посјету Митрополији дабробосанској, а дочек му је у присуству Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Николаја, свештенства и великог броја верника, приређен у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари