Иринеј: Поводом Степинца – истина не може бити тема преговора

„ОДЛУКУ ЋЕ ДОНЕТИ ПАПА ФРАНЦИСКО, ОНА ЋЕ КАТОЛИКЕ ОБАВЕЗАТИ, А МИ ЋЕМО БИТИ ИЛИ НЕ ЗАДОВОЉНИ”

         СРПСКА православна црква (СПЦ) не учествује у доношењу политичких одлука, али од државе тражи да поштује верска права свих, изјавио је српски патријарх Иринеј.

         ”У дневнополитичким и страначким одлукама не пада нам на памет да учествујемо. То припада политичарима. Сви политичари, макар од 2000. године, уважавали су чињеницу да се више од 90 процената грађана изјашњава да су верници, а око 85 процената да су православни верници”, рекао је патријарх Иринеј у интервјуу за београдски ”Експрес”.

         Он је додао да је ”природно” да политичари посећују патријарха и да разговарају о друштвеним проблемима и размењују мишљења, али без страначког опредељивања.

         ”Знам да понегде тога има, чак и отворено. Али у Србији тога нема: Црква и владике јавно се не опредељују за неку странку нити лобирају за неког министра. Не дај Боже! Такве ствари дугорочно би збуњивале народ, а нису ни у духу светог Јевандјеља”, рекао је патријарх.

         Према његовим речима, одвојеност Цркве и државе не значи, као у комунизму, изгон Цркве из јавног живота, често силом гоњењима, него ”одвојеност компетенција, у слободи и у духу сарадње онде где је потребна и свестрано корисна”.

         Упитан о заједничкој полазној тачки за дијалог у мешовитој комисији која се бави историјском улогом загребачког надбискупа, кардинала Алојзија Степинца, посебно у време усташке Независне Државе Хрватске у Другом светском рату, патријарх Иринеј је рекао да ”истина не може бити тема преговора” и да ”истина нема два лица”.

         ”Једина полазна тачка мора бити истина, односно спремност на прихватање чињеница. Само у том духу рад Комисије може бити плодотворан и користан. Ако прихватамо истину, нема победника и поражених. Сви смо победили”, рекао је српски патријарх.

         Он је додао да ће по окончању рада комисије, коначну одлуку о канонизацији Степинца донети папа Франциско и да ће та одлука, каква год да буде, католике обавезивати, а православни ће њоме бити или задовољни или незадовољни.

         Упитан о данашњим односима Србије и Хрватске, патријарх је рекао да верује да две државе теже миру, упркос искушењима и оптерећењима, историјским и савременим и да им сви у томе морају помоћи.

         ”Одговорност политичара је велика, али треба им наша помоћ, помоћ бискупа и епископа, чија реч о миру остаје дубоко у срцима верника”, рекао је патријарх Иринеј.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари