ИРИНЕЈ: Молимо РПЦ и руско руководство да помогну у очувању Косова и Метохије

ПОГЛАВАРИ СПЦ И РПЦ КРИТИКОВАЛИ СРПСКО РУКОВОДСТВО

ЗБОГ ЈУЖНЕ СРПСКЕ ПОКРАЈИНЕ

Патријарх српски Иринеј и патријарх Московски и целе Руси Кирил

  • СРПСКИ ПАТРИЈАРХ: „Наше садашње руководство је под приличним утицајем Запада. Црква чини све да њихову свест веже за моћну руску историју, руску цркву”
  • РУСКИ ПАТРИЈАРХ: „Ми са жаљењем констатујемо да политичко руководство Србије нема снагу да буде принципијелно. Сматрамо да српско руководство треба да ослушкује став СПЦ, а не да га игнорише, тим пре јавно

         ПАТРИЈАРСИ Српске православне цркве (СПЦ) и Руске православне цркве (РПЦ) - Иринеј и Кирил - критиковали су данас, приликом сусрета у Москви, став српског руководства о Косову и Метохији.

         „Наше садашње руководство је под приличним утицајем Запада. Црква чини све да њихову свест веже за моћну руску историју, руску цркву”, рекао је српски патријарх у резиденцији руског патријарха.

         Патријарх Московски и целе Русије Кирил узвратио је да се слаже са ставом поглавара СПЦ, Светог архијерејског сабора и Светог синода СПЦ о Косову.

         „Ми са жаљењем констатујемо да политичко руководство Србије нема снагу да буде принципијелно. Сматрамо да српско руководство треба да ослушкује став СПЦ, а не да га игнорише, тим пре јавно”, указао је руски патријарх.

         Поглавар СПЦ се налази у званичној посети Русији, на позив поглавара РПЦ, и предводи делегацију СПЦ која ће учествовати у обележавању 1025 година крштавања Русије.

         Патријарх Иринеј је позвао РПЦ и руско руководство да помогну „у очувању Косова и Метохије”.

         „Молимо вас, и преко вас, државно руководство Русије да нам помогнете да сачувамо Косово и Метохију”, рекао је патријарх Иринеј у разговору са патријархом РПЦ.

         Патријарх Кирил је казао да РПЦ „безрезервно подржава праведан став СПЦ” и да је то „заједнички став”.

         Патријарх Иринеј је казао да „одрицање од Косова значи одрицање од историје, културе, духовности” и да се црква „моли из све снаге да задржимо Косово и Метохију”.

         Патријарх Кирил рекао је да ће наставити дијалог са руским, али и руководствима других држава, о одбрани става да Косово остане у оквирима Србије.

         Додао је да треба размислити о моделима решења ситуације на Косову и Метохији, али тако да даје чврсте гаранције за опстанак српске заједнице и очување светиња СПЦ.

         У налажењу таквог модела, према његовим речима, треба да учествује и СПЦ „која носи духовну и моралну одговорност за останак српског народа на Косову и Метохији”.

         Делегација СПЦ на челу са патријархом Иринејом ће у оквиру прославе 1025. годишњице крштења Русије, током 13-дневне посете, посетити поред Русије и Украјину и Белорусију.

         У тим свечаностима учествују и делегације других православних цркава, а духовне поглаваре примиће председници све три земље - Владимир Путин, Владимир Јанукович и Александар Лукашенко.


Слични садржаји

Коментари