ИРИНЕЈ: Црква је заувек са распетим Косовом и Метохијом

СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ОТСЛУЖИО БОЖИЋНУ ЛИТУРГИЈУ

У САБОРНОЈ ЦРКВИ У БЕОГРАДУ

  • Литургији су присуствовали заменик премијера Ивица Дачић, министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић, државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен, лидер Српске напредне странке Томислав Николић, принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином, београдски надбискуп Станислав Хочевар и многобројни верници

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Патријарх српски Иринеј служио је божићну литургију у Саборној цркви у Београду.

        Литургији су присуствовали заменик премијера Ивица Дачић, министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић, државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен, лидер Српске напредне странке Томислав Николић, принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином, београдски надбискуп Станислав Хочевар и многобројни верници.

        У Божићној посланици, која је на литургијама читана у храмовима Српске православне цркве (СПЦ), Иринеј поручује Србима на „нашем распетом“ Косову и Метохији да „остану на својим огњиштима“ и истиче да је црква увек са њима.

        Празнична радост, указао је Иринеј, осенчена је страхом и бригом због свакодневних збивања у свету.

        „Посебно због трагичних збивања на нашем распетом Косову и Метохији, која муте складни пој анђелске песме и прете да мир и стрпљење претворе у неспокојство и нетрпељивост“, напоменуо је Иринеј.

        „Нашим драгим верницима, Србима на Косову и Метохији“, истакао је Иринеј, „препоручујемо да буду истрајни у своме неправедном страдању и да остану на својим огњиштима, уз своју цркву и уз своје светиње, на земљи својих дедова и прадедова“.

        Црква је „увек је са њима и увек ће бити са њима“, истакао је поглавар СПЦ и нагласио да, „без страдања, нема ни васкрсења“.

        „Господ нека нам свима буде мерило и у страдањима“, рекао је Иринеј и оценио да „празновање Божића није просто обичај, традиција, навика, дан примања и давања дарова“.

        „Божић је дар над даровима, дан у којем се открило оно што је једино ново под сунцем, дан у којем се вечна божанска младост улила у биће неба и земље и у ограничену, пролазну људску природу и све подмладила вечном младошћу“, објаснио је Иринеј.

        Бог нас и сва људска покољења, према речима Иринеја, учи да се не одвајамо једни од других, него да једни другима бремена носимо, да љубимо једни друге, помажемо слабе и сиромашне и братски делимо добра.

        Тако испуњавамо закон Христов и на хришћански начин остварујемо своје људско призвање, сматра Иринеј.

        Свака деоба, раздор, непријатељство и разарање заједништва, упозорио је Иринеј, супротни су духу Божјем и духу цркве.

        Јер, како је објаснио, не можемо истовремено „пити чашу Господњу и чашу демонску“ и не можемо „учествовати у трпези Господњој и у трпези демонској“.

        Поглавар СПЦ је позвао вернике да очувају светињу брака, да се брину и старају о својој деци, нарочито о њиховом верском и моралном васпитању и образовању.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари