ГРИГОРИЈЕ: Наводе људе да сумњају не само у Цркву, већ и у властиту историју и Косовски завет

ВЛАДИКА ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ НАГЛАШАВА ДА НЕ ВИДИ НИ СВОЈ СУКОБ СА ТОМИСЛАВОМ НИКОЛИЋЕМ, НИТИ РАЗЛОГ ЗА СУКОБ

  • Поводом нагађања да би могао бити изабран за екископа СПЦ у САД, владика Григорије рекао: Мој избор је да до краја своје службе и свршетка свог живота останем у Херцеговини и да моје кости остану у земљи коју највише волим и у којој проповедам Јеванђеље

         ВЛАДИКА захумско-херцеговачки и приморски Григорије није данас ни потврдио ни демантовао да ће бити изабран за епископа СПЦ у САД и поновио је да није у сукобу са председником Србије Томиславом Николићем.

         Он је казао да патријарх и владике на Сабору СПЦ разматрају разна питања која су везана за живот и мисију цркве, па и она о попуни упражњених епархија.

         „Мој избор је да до краја своје службе и свршетка свог живота останем у Херцеговини и да моје кости остану у земљи коју највише волим и у којој проповедам Јеванђеље“, рекао је владика Григорије у интервјуу за портал „Моја Херцеговина“.

         Упитан да ли је у неком сукобу са председником Србије Томиславом Николићем и зашто је „трн у оку“ појединим медијима у Србији, владика каже да он не види „ни сукоб, нити разлог за сукоб“.

         „Сукоб види онај ко га жели. Та препуцавања не могу никоме добра донети, али, можда и грешим, можда неко и има неку корист од тога - ми, који смо увучени у то, сигурно не. Волео бих да сам ја коначни циљ те хајке, али бојим се да циљеви те кампање нису владика и Епархија захумско-херцеговачко-приморска, већ да су у питању неки, како људи воле да кажу, виши циљеви, глобални геополитички интереси и планови“, рекао је владика.

         Критикујући медије у Србији, рекао је да „готово и да нема независних“, али да он то разуме јер, како каже, људи морају од нечега да живе.

         Због тога, нагласио је, највише трпи јавност која је, због те компромитације медија, новина и новинара, лоше информисана, индоктринисана, а „усудио бих се рећи и - свесно гурана у медијски мрак“.

         „Наводе људе да сумњају не само у Цркву, већ и у властиту историју и Косовски завет“, рекао је владика Григорије.

         А на питање да ли „трпи“ с обзиром на то да је био један од првих који је проговорио о томе да су педофилија и хомосексуализам присутни у СПЦ, владика Григорије каже: „Наша је обавеза да говоримо истину, да се истине држимо и да по истини делујемо. То није лако, али ни тешко, па се, ако истинито говориш и радиш, не треба бојати другога, али ни себе гледати као неког ко нешто сме што други не смеју“.

         (Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари