АМФИЛОХИЈЕ: Говоре да треба ићи новим, дукљанско-монтенегринским путем

МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ БЛАГОСИЉАО БАДЊАКЕ У ПОДГОРИЦИ И БАРУ...

  • НАТО пакт, којему они хрле у загрљај, наставак је дела и злочина оних који су се 1914. и 1941. године борили против нас и против праве и истинске хришћанске Европе. То су такође носиоци нацифашизма, који је од 1941-1945. поново Европу и свијет погрузио у крв, у насиље. Следовати њима, па то би управо било следовање ономе што се данас назива НАТО пакт
  • Највећа братоубиства у нашој историји нажалост везивана за Божић. Зато је веома значајно да се за овај Божић дубоко замислимо над собом, над овим историјским тренутком, и као појединци и као народ, и као држава. И не само ми, него и сва Европа, некада хришћанска а сада све више антихришћанска

          ХИЉАДЕ верника вечерас су налагале бадњаке, које је благосиљао митрополит Амфилохије са свештенством, на платоу пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Подгорици.

          Владика је, честитајући Бадње вече верном народу, рекао да је Божић дан у који се сабирају сви дани до њега, све године и сва времена.

          „То је дан из кога се рађају сва времена, сва догађања послије њега – до краја овога свијета и вијека, али и во вјеки вјеков“, казао је он.

          Он је казао да се ове године посебно сећамо догађаја који су уграђени у биће Црне Горе и да је један од њих Мојковачка битка, која се одиграла на Божић, пре тачно стотину година.

          „Тај Божић на Мојковцу је наставак одбране части и образа, достојанства и слободе, не само Црне Горе него и свеукупног нашег народа, и не само нашег народа, Црне Горе и Србије, него и свих угрожених народа у оно вријеме на Балкану од стране насилника, тирана и освајача Шваба и Аустроугара“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

          Он је казао да се сећамо ове године и 387 добровољаца из САД, родом из Лике, Далмације, Херцеговине, Боке, Црне Горе и Брда који су тада похитали у помоћ угроженом отечеству, али су се потопили у Медови, као и Божића 1878. године када је ослобођен Бар од вишевековне окупације.

          „Сви ти Божићи и догађаји нас подсјећају на наш пут историјски, какав је био и којим смо путевима ходили, и како смо себе жртвовали за вјеру и отачаство“, подсетио је Владика и рекао да ми немамо другога пута.

          Он је казао да данас, нажалост, међу нама има и оних који сматрају да је тај пут био погрешан.

          „Кажу да треба ићи неким новим, како га називају дукљанско-монтенегринским путем“, казао је он.

          Он је рекао да је НАТО пакт, којему они хрле у загрљај, наставак дела и злочина оних који су се 1914. и 1941. године борили против нас и против праве и истинске хришћанске Европе.

          „То су такође носиоци нацифашизма, који је од 1941-1945. поново Европу и свијет погрузио у крв, у насиље. Следовати њима, па то би управо било следовање ономе што се данас назива НАТО пакт“, поручио је Владика Амфилохије.

          Приређен је богат празнични програм, који је био посвећен стотој годишњици Мојковачке битке.

          Учествовали су деца полазници подгоричких школа веронауке, драмски уметници Јелена и Ивана Жигон, Јелена Иванишевић-Мила и Лепомир Ивковић, етно-појац Даница Никић, гуслари Бојана Пековић и Стеван Вујачић и КУД „Ђурђеванско коло“.

          Митрополит Амфилохије служио је јутрос, на Бадњи дан, са свештенством Свету службу Божију у крипти храма Светог Јована Владимира у Бару.

          Пред почетак Литургије Владика је благосиљао бадњаке које ће Црмничани, по устаљеној традицији, данас у 15 часова наложити испред барског Саборног храма.

          Он је у беседи подсетио да су највећа братоубиства у нашој историји нажалост везивана за Божић.

          „Зато је веома значајно да се за овај Божић ми дубоко замислимо над собом, над овим историјским тренутком, и као појединци и као народ, и као држава. И не само ми, него и сва Европа, некада хришћанска а сада све више антихришћанска“, рекао је митрополит Амфилохије.

          http://www.mitropolija.com/mitropolit-amfilohije-blagosuiljao-badnjake-n...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари