Четврти разговор - о односу Степинца према СПЦ у рату - у Пожеги 21. и 22. априла

САОПШТЕЊЕ МЕШОВИТЕ КОМИСИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И ХРВАТСКЕ БИСКУПСКЕ КОНФРЕНЦИЈЕ

  • У трећем (новосадском) разговору Ватикан представљао Бернард АРДУРА, СПЦ митрополити Порфирије и Амфилохије и епископ славонски Јован, а ХБК загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић

        У ПОНЕДЕЉАК 13. и у уторак 14. фебруара 2017. године, у Владичанском двору у Новом Саду, одржан је трећи састанак Мешовите комисије Српске Православне Цркве и Хрватске бискупске конференције чији је задатак да заједнички размотри улогу Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата.

        У име Свете Столице, састанку на тему ,,Однос надбискупа Степинца према Независној држави Хрватској у времену прогонâ од 1941. до 1945. године", учествовао је председник Папског одбора за историјске науке отац Бернард Ардура.

        Као представници Српске Православне Цркве у овој Комисији учествовали су: митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, епископ бачки др Иринеј, епископ славонски Јован, проф. др Дарко Танасковић, амбасадор, стални представник Републике Србије при UNESCO-у, и, за ову прилику позвани стручњаци - проф. др Љубодраг Димић, професор на Философском факултету у Београду и др Милан Кољанин, виши научни сарадник на Институту за савремену историју у Београду.

        Као представници Хрватске бискупске конференције у реченој Комисији учествовали су: загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, бискуп мостарско-дувањски монсињор др Ратко Перић, бискуп пожешки монсињор др Антун Шкворчевић, као и др Јуре Кришто и др Марио Јареб, научни саветници са Хрватског института за повијест.

        Предвиђено је да наредни састанак Комисије буде одржан у Пожеги (Хрватска), 21. и 22. априла 2017. године, на тему ,,Однос надбискупа Степинца према Српској Православној Цркви од 1941. до 1945. године“.

        Саопштење за јавност Мешовите комисије Српске Православне Цркве и Хрватске бискупске конференције
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари