Бадњак испред Храма Светог Саве на Врачару

ИРИНЕЈ: „НЕКА НАС СВЕТЛОСТ БАДЊАКА ИСПУНИ ЉУБАВЉУ ПРЕМА СЕБИ, АЛИ И ПРЕМА ДРУГИМА”

  • ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ:„Божић је празник који окупља породицу, спаја је снагом вере и љубави, то је празник који окупља васцели српски род, даје нам снагу да се боримо са свим животним радостима и тугама, подсећа нас да потичемо од заједничких предака, да нас везују нераскидиве нити”
  • Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић честитао је Божић у име србијанског Мешихата Исламске заједнице Србије и у своје име
  • ПОГЛАВАР Српске православне цркве патријарх Иринеј служио је бдење у Храму Светог Саве, уочи Божића, након што је упаљен бадњак на платоу испред храма.

         Патријарх је претходно, у присуству великог броја грађана међу којима је био и члан привременог градског Већа Небојша Човић, освештао бадњак за који је рекао да представља симбол божанске љубави.

         Патријарх Иринеј честитао је окупљеним грађанима бадње веће и Божић, рођење Исуса Христа, традиционалним поздравом Христос се роди - ваистину се роди.

         Патријарх је подсетио да је обичај да се на Бадње вече бадњак уноси у куће и поручио: „Нека нас светлост бадњака испуни љубављу према себи, али и према другима, према ближњима и пријатељима, али и према сваком човеку без обзира да ли је он бео, црн или жут.”

         У поноћ ће се служити литургија у црквама. Патријарх Ириинеј служиће сутра, 7. јануара, ујутру литургију у Саборној цркви

         Председник Србије Томислав Николић честитао је данас Божић, најарадоснији хришћански празник, патријарху српском Иринеју и православном српском народу, а Србима са Косова и Метохије поручио да их никада нећемо оставити ни препустити.

         Николић је пожелео свим грађанима Србије, православне вероисповести, да проведу најрадоснији хришћански празник у миру и радости.

         „Браћо и сестре, грађани Србије, Срби у расејању, Божић је симбол радости, заједништва, мира и благости”, истакао је он, подсетивши да га „наш народ слави сваке године, истом посвећеношћу, са истим жаром”.

         „То је празник који окупља породицу, спаја је снагом вере и љубави, то је празник који окупља васцели српски род, даје нам снагу да се боримо са свим животним радостима и тугама, подсећа нас да потичемо од заједничких предака, да нас везују нераскидиве нити”, навео је Николић.

         Премијер Ивица Дачић, који је јуче честитао Божић патријарху Иринеју, свештенству, монаштву и грађанима Србије је у честитки навео:
„У име Владе Републике Србије, и у своје лично име, задовољство ми је да вам честитам Божић и пожелим да вам овај велики празник донесе здравље, љубав и наду. Желим да празник прославите у миру, спокоју и радости у кругу својих најмилијих и да нам празник Христовог рођења оснажи трајне и највише људске вредности - духовну изградњу, поштовање и разумевање различитости”, наводи се у честитки премијера.

         Премијер ће сутра присуствовати литургији коју ће патријарх српски Иринеј служити у Саборној цркви у Београду.

         Министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић су припадницима тог министаства и оружаних снага честитали Божић.

         „У сусрет великом хришћанском празнику, желим вам пуно Божјег благослова, мира, здравља, среће и успеха у раду и да радост празничног весеља поделите у здрављу и срећи са својим најближима”, навео је Родић у честитки, док је Диковић свим припадницима Војске Србије и њиховим породицама који славе Божић по јулијанском календару упутио срдачне честитке.

         Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић честитао је Божић у име србијанског Мешихата Исламске заједнице Србије и у своје име.

         „Вама, великодостојницима, свештенству, монаштву и свим верницима СПЦ, честитам наступајуће празнике са жељом да их проведете са пуно духовне радости, у лепом расположењу, молећи Бога да свим људима подари своју доброту, благостање и мир”, наводи се у честитки Јусуфспахића.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари