Амфилохије: Власт Црне Горе призива благослов онога који је проклет од светог Васељенског Патријарха

СРПСКО НАЛАГАЊЕ БАДЊАКА У ЦРНОЈ ГОРИ – ПРЕД ХРАМОМ СВ. НИКОЛЕ НА ОБОДУ ЦРНОЈЕВИЋА

  • Митрополит црногорско-приморски нагласио да они који данас управљају Црном Гором, не иду путем којим је ишао Свети Јован Владимир, па – имајући у виду Мираша Дедејића – наставио: „Тај није слуга Бога вишњега, нити је свештеник нити епископ. Он се лажно представља и приказује. За њега је речено у одлуци Сабора Васељенске Патријаршије у Цариграду да онај који од њега узима благослов – проклетство узима. Нажалост, ево и ова Црна Гора од њега узима проклетство“
  •  Додатно је упозорио:  „На његовој лажи и обмани ова власт гради будућност Црне Горе. Да да Бог да овај вјетар одагна сваки духовни смрад, сваку мржњу, богомржњу, братомржњу и све оно што их рађа“

          ПРЕД манастирским храмом Светог Николе на Ободу Црнојевића данас, на Бадњи дан, организовано је традиционално саборно налагање бадњака.

          Свето дрво, симбол Христа Богомладенца, благословио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, уз молитвено учешће мноштва вјерника Ријечке нахије.

          Митрополит Амфилохије је сабраном народу честитајући Бадњи дан, поред осталог, рекао:

          Бадњак је у Црној Гори, а особито овдје код вас у Ријеци Црнојевића, увијек био светионик за душу, за дом, за породицу, велики Божији благослов, и тек послије Рата, када су безбожници преузели власт у Црној Гори, иако се народ није у потпуности отказао од бадњака и од Божића, ипак је дошло до велике духовне кризе: Та криза је посебно била изражена овдје код нас, у Црној Гори.

          Једино овдје је смањен број сахрана са свештеником, сахрана са благословом Божијим. А то је плод отуђења од Бога, отуђења од вјере, чија је суштина да је човјек биће створено не за смрт, за пролазност, него за бесмртност, за вјечни живот. И онда они који не вјерују у Бога, или погрешно вјерују, одричу се Бога као вјечног Творца Неба и Земље, и онда се одричу вјечнога живота, који само Бог дарује људима. Зато, поред крштења, вјенчања, светога причешћа, уз пост и молитву, најсветији чин била је сахрана са свештеником, опијело.

          Они који вјерују у Христа, то и данас настављају. На жалост, страх је толико био ушао у људе, да је и данас много више сахрана без свештеника, без благослова Божијег, то значи без вјере у непролазно људско достојанство.

          Митрополит Амфилохије служио је јутрос, на Бадње јутро, са свештенством Свету службу Божију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

          У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Блажа Божовића из Улциња.

          У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је вјернима честитао данашњи велики хришћански празник, рекавши да је Христов рођендан велика тајна која се јавила нама људима.

          „Рођењем Господа и Спаса нашега Исуса Христа Бог је постао човјек. Бог који је вјечна љубав је загрлио собом сву своју творевину и сва своја створења. И не само загрлио, него се уселио преко Пресвете Дјеве у људску природу. Обожио је и открио јој ону безмјерну мјеру њенога раста и усавршавања. А мјера тога раста јесте управо мјера Христа Богочовјека“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

          Владика је рекао да је црногорска власт нажалост у наше вријеме кренула путем супротним од пута Богомладенца Христа, безбожним путем.

          „Одричу се од велике светиње Христовога рођења. Колико је то христоборство велико види се и по данашњим новинама. Вијест о Божићу, која је најзначајнија вијест и небу и земљи, и прошлости и садашњости и будућности, и вјечности, она је негдје на маргинама наших новина“, рекао је он.

          Он је додао да  у исто  вријеме они који данас управљају Црном Гором, намјесто да иду путем којим је ишао Свети Јован Владимир клањајући се Христу Богу од Дјеве рођеноме, они призивају да их благослови онај који је проклет о светог Васељенског Патријарха.

          „Тај није слуга Бога вишњега, нити је свештеник нити епископ. Он се лажно представља и приказује. За њега је речено у одлуци Сабора Васељенске Патријаршије у Цариграду да онај који од њега узима благослов – проклетство узима. Нажалост, ево и ова Црна Гора од њега узима проклетство. Њега стављају на прво мјесто као лажног митрополита црногорскога. На његовој лажи и обмани ова власт гради будућност Црне Горе. Да да Бог да овај вјетар одагна сваки духовни смрад, сваку мржњу, богомржњу, братомржњу и све оно што их рађа“, поручио је Митрополит Амфилохије.

          Након Литургије, Митрополит Амфилохије је у Старом Бару освештао камен темељац будуће парохијске сале.

          http://www.mitropolija.com/mitropolit-amfilohije-blagoslovio-badnjake-na...

http://www.mitropolija.com/mitropolit-amfilohije-na-badnji-dan-odsluzio-...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари