Амфилохије: Црногорци, Србијанци и други Срби да се врате себи

У ПОДГОРИЦИ ОДРЖАНА СВЕЧАНА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ

  • Др Трипко ДРАГАНИЋ: Велика је неправда и гријех што овдашњи властодршци бришу светитељево име из улица и булевара. Неправда је то и гријех одузимати му његову обалу, његов родни град. Наш је дуг пред Богом и Светим Симеоном да устанемо против брисања његовог имена из наше прошлости, али и садашњости
  • АМФИЛОХИЈЕ: Свети Симеон, који је рођен у Рибници, данашњој Подгорици, завладао је свим просторима српскога народа, па тако и Косовом и Метохијом. Он је живи свједок, као и све оно што се догађало послије њега с Косовом и Метохијом, да ће оно опет васкрснути. Али, да би васкрснуло, морају Црногорци, Србијанци и други Срби да се врате себи, да се сјете да без главе и без савјести нема среће и будућности. Само покајање је оно што може да нас врати Призрену

          У КРИПТИ Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици одржана је свечана духовна академија у част Светог Симеона Мироточивог, чиме је у главном граду Црне Горе почела тродневна прослава празника посвећеног овом светитељу, који је рођен на ушћу Рибнице у Морачу.

          Светковину је благословио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, а свечану бесједу изговорио је др Трипко Драганић, који је, између осталог, рекао да је велика неправда и гријех то што овдашњи властодршци бришу светитељево име из улица и булевара.

          „Неправда је то и гријех одузимати му његову обалу, његов родни град. Наш је дуг пред Богом и Светим Симеоном да устанемо против брисања његовог имена из наше прошлости, али и садашњости“, казао је Драганић.

          Специјални гости академије - ђаци Призренске Богословије - присутнима су се представили извођењем духовних и народних пјесама са Косова и Метохије.

          Бурно поздрављени од подгоричке публике, призренски богословци су посебно одушевљење присутних изазвали извођењем пјесме „Ој , Косово, Косово…“.

          Након њиховог наступа представљена је фотомонографија „Тесла“, посвећена великом научнику Николи Тесли.

          У име издавачке куће „Студио Бечкерек“ из Новог Сада говорили су Ивана Радованов и аутор фотомонографије Милован Матић.

          Ансамбл народних игара и пјесама „Ђурђевданско коло“ из Подгорице извео је сплет игара са Косова и Метохије.

          На крају се присутнима обратио Митрополит Амфилохије ријечима посебне добродошлице и захвалности призренским богословцима, који су дошли да посвједоче да је Косово и Метохија, којим је владао Свети Симеон Мироточиви зеница нашег народног бића.

          „И само безглави могу се одрећи Косова и Метохије. Само безглави су могли да признају одвајање Косова и Метохије од Србије, и од Црне Горе, они и без главе и без савјести“, казао је Владика и додао да је с правом речено да је то највећа издаја Црне Горе у њеној историји.

          Владика је додао да није Црна Гора то урадила, него њени садашњи главари.

          „Огромна већина народа, драга дјецо, има и главу и савјест и свијест и памћење, али таква је власт у овом тренутку. А тако и они који су потписали бриселске споразуме, који преговарају и договарају у Бриселу са онима који су и довели до овакве трагедије, до нове нацифашистичке , још горе од нацифашистичке окупације Косова и Метохије. Данас преговарају са Хашимом Тачијем, коме су крваве руке до рамена“, казао је он.

          Он је додао да је Свети Симеон, који је рођен у Рибници, данашњој Подгорици, завладао свим просторима српскога народа, па тако и Косовом и Метохијом.

          „Он је живи свједок, као и све оно што се догађало послије њега с Косовом и Метохијом, да ће оно опет васкрснути. Али, да би васкрснуло, морају Црногорци, Србијанци и други Срби да се врате себи, да се сјете да без главе и без савјести нема среће и будућности. Само покајање је оно што може да нас врати Призрену. И хвала дјеци, нашим призренским ђацима и професорима, и Владици Теодосију што трају и опстају на Косову и Метохији“, казао је Митрополит Амфилохије.

          Програм је водио свештеник Никола Пејовић.

          Светковина се наставља Светом архијерејском литургијом у подгоричком Саборном храму коју ће служити Митрополит Амфилохије са више архијереја, и свечаном празничном Литијом, која ће проћи градским улицама до Немањиног града, гдје ће свечану Светосимеоновску бесједу изговорити Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије.

          У недјељу, на сам празник, Митрополит Амфилохије ће служити Литургију у  у Лаври преподобног Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

          Рајо Војиновић

          http://www.mitropolija.com/u-podgorickom-sabornom-hramu-odrzana-svecana-...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 10:25 26.02.2017.

  • +22
Voting is closed.

Dovoljno je naslov, dakle, jednnu rečenicu pročitati i shvatiti da je mitropolit Amfilohije genije!

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 12:03 26.02.2017.

  • +8
Voting is closed.

O Serbstvu ne moze svak govoriti,samo casni i posteni pred Gospodom......
https://www.YouTube.com/watch?v=FqZvuvm5Tns
https://www.YouTube.com/watch?v=z6xGkEP98ks
https://www.YouTube.com/watch?v=mNnRNhDCcfc

Ko podrzava Amfilohija,pripadnik je sramnom podmuklom unistenje Pravoslavlja i ucenje Svih Sveti Otaca.
Amfilohije (njegova exelencija) Patrijarh Irinej nose Papin prsten uz zakletvu da ga nikad nece izneveriti
na njegovom putu zla po Pravoslavlje.
Osobe koje zive van Gospodnje istine nebi trebali da se posebno isticu kad je rec o poglavarima SPC.
Vekovna izdaja i Satanizam hara danas SPC na nasu veliku i neoprostivu gresku.
Takvo stanje ima da nas kosta mnogo.

Baja's picture
Baja 10:56 26.02.2017.

  • +20
Voting is closed.

Bravo za mitropolita Amfilohija,veliki je nacionalni i duhovni branilac srpskog naroda u CG.
U jednom trenutku divljačkog crnogorčenja srpskog naroda,SPC je bila jedina uz hrabri srpski narod u CG.

Додај коментар