АМФИЛОХИЈЕ: Шалио сам се када сам Црну Гору назвао „филџан авнојевском творевином”

МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ ОТКРИО ДА ЈЕ ПОДГОРИЧКИ ХРАМ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА ФИНАНСИРАЛО И МИНИСТАРСТВО ВЕРА СРБИЈЕ

  • У интервјуу државној телевизији рекао да је независност Црне Горе за њега завршена прича
  • „Ако народ нешто изгласа, то је за мене светиња. Свему ономе доброме у томе ћу да служим. Долазим из Црне Горе и као митрополит представљам Црну Гору. Нека нам буде жива и вечна Црна Гора”
  • Митрополит признао да се недавно срео са Милом Ђукановићем и додао да је тај сусрет био „диван”

         ОСИМ црногорских институција и предузећа, и Министарство вера Србије је финансирало изградњу храма у Подгорици, саопштио је вечерас митрополит СПЦ у Црној Гори Амфилохије Радовић.

         Он је у емисији „Начисто„ Телевизије „Вијести” поновио да су изградњу шест милиона евра вредног храма Христовог васкрсења, који ће у понедељак бити свечано освештан, учествовали бројни донатори, између осталог и Влада Црне Горе и радници државних предузећа која су сада углавном у великим финансијским проблемима, попут КАП-а и дневног листа „Побједа”.

         Амфилохије је казао да је Подгорица до сада била једини главни град без „саборног храма, катедрале, који су знакови рапсознавања једног града и светиње које су осветљавале историју времена”.

         На питање новинара - да ли је проглашење освештања храма за највећи историјски догађај Црне Горе заправо ниподаштавање бројних тренутака из историје Црне Горе, попут изградње Цетињског манастира, отварања прве штампарије, Берлинског конгреса - Амфилохије је одговорио одрично.

         „Храм обједињује све те догађаје и чува памћење исконско„, рекао је Амфилохије, наводећи да је и митрополит Михаило добродошао, али да се „обуче у оно што јесте”.

         Амфиолохије је такође негирао тврдњу некадашњег председника Црне Горе Момира Булатовића који је недавно изјавио да је Влада помогла изградњу храма са 7 милиона тадашњих немачких марака.

         „Не, Булатовић је казао да је Влада донела одлуку о помоћи од седам милиона, али је исплаћено само 1,5 милиона, дакле само део одобреног новца”, рекао је Амфилохије.

         Он је казао да не зна да су браћа Шарићи, који су ктитори цркве у Пљевљима, осумњичени за кријумчарење дроге и није одговорио на питање да ли ће се њиховој фирми, МАТ компани, одузети орден који јој је црква дала.

         „Не знам ја, не могу све да пратим. Знате ли коме је све дат орден”, рекао је Амфилохије, додајући да је проблем последица духовног посрнућа.

         На питање - да ли је истина да се недавно срео са премијером Милом Ђукановићем - Амфилохије је казао да је то тачно, али није желео да износи детаље тог сусрета.

         „Не знам зашто је то толико интересантно, није ни први ни последњи пут”, рекао је Амфилохије и, на опаску новинара да су били у сукобу, казао да ни он није остао дужан Ђукановићу у вербалним дуелима.

         „Он је политичар и има своје право да каже и ја сам одговорио на начин на који се то одговара у Црној Гори„, рекао је Амфилохије, додајући да је сусрет са Ђукановићем био „диван”.

         Амфилохије није хтео да коментарише најављено одржавање Параде поноса у Подгорици, за коју је раније имао само речи осуде.

         Он је нагласио да поштује то што је црногорски народ на референдуму одлучио да обнови државну независност.

         Он је казао да је независност Црне Горе за њега завршена прича, додајући да се шалио када је Црну Гору назвао „филџан авнојевском творевином”.

         „Ако народ нешто изгласа, то је за мене светиња. Свему ономе доброме у томе ћу да служим. Долазим из Црне Горе и као митрополит представљам Црну Гору. Нека нам буде жива и вечна Црна Гора”, рекао је митрополит Амфилохије у интервјуу за Телевизију Црне Горе.

         Он је поновио да је освештање Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици прилика за праштање и помирење у Црној Гори.

         Упитан да ли ће освештење Саборног храма бити прилика да и он затражи опрост, митрополит Амфилохије је одговорио потврдно.

         „Сигурно. У сваком тренутку сам спреман на то, јер не бих био хришћанин, а још мање наследник Светог Петра да не тражим опроштај.

         Саборни храм у Подгорици је мој опроштај, моје праштање и у исто време позив да ми опросте сви и да се загрлимо и забратимо око светиње божје”, навео је митрополит црногорско-приморски.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари