Монаси Есфигмена спремни да Паризу врате Наполеонов шатор - за отпис дуга Грчкој

ПРОШИВЕН ЈЕ ЗЛАТОМ, А ПРИПАДА ГР​ЧКОМ МАНАСТИРУ ВИШЕ ОД 190 ГОДИНА

Mанастир Есфигмен

  • У јуну ове године представници Лувра посетиће манастир и изучити „стање шатора“

        МОНАСИ грчког светогорског манастира Есфигмен - које неки због непокорности Цариграду сматрају расколницима - спремни су да Француској врате историјску реликвију - Наполеонов шатор.

       Под једним условом: да Париз пристане да снизи грчки дуг и помогне опоравку њихове земље.

       Део Наполеоновог шатора који је прошивен златом припада манастиру више од 190 година. Према предању, шатор су као плен освојили грчки пирати, а потом је на неразјашњен начин дошао до Васељенског патријарха који га је предао манастиру Есфигмену 1819.

       У музеју Лувр чувају се три дела шатора, а преостаала три - у манастиру.

       За Французе је „Наполеонов шатор“ важна историјска реликвија и зато су више пута покушавали да до њега дођу. У јуну ове године представници Лувра посетиће манастир и изучити „стање шатора“.

       Игуман манастира Есфигмен, Методије, изјавио је атинском листу Демократија да монасиза манастир ништа не траже, али да би желели да се смањи грчки дуг и да на тај начин помогну своје земље.

       „Мучи се душа наша кад видимо колико пате људи у Грчкој од беде и економских проблема. Желимо да помогнемо свом народу. Размишљамо да Француској предамо Наполеонов шатор коју чувамо у манастиру као реликвију, уколико она помогне да се смањи грчки дуг“ - био је недвосмислен Методије.

       Открио је да распложење монаха пренео грчкој влади и да очекује реакцију.

       Иначе, манастир Есфигмен је био саграђен у V веку, у њему се чува много моштију и реликвија, има библиотеку са 400 старих рукописа и 8 хиљада       књига.

       Неколико десетина монаха већ много година живе изоловано због конфликта са Цариградским патријархом.

       Суд је 2009. године осудио 14 монаха и игумана Методија на годину дана затвора условно због кршење јавног мира и одбијања извршења одлуке световних и духовних власти да напусте манастир који припада монашкој републици.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Srbogorac's picture
Srbogorac (није потврђен) 10:05 02.03.2013.

  • +23
Voting is closed.

Zato su Farncuska Jezuitsko-masonska govna uz masonsku izdajnicku vladu Grcke i uz svesrdnu podrsku jeretickih ekumenista iz ostalih "manastira" Svete Gore, slali svoju saradnicku masonsku policiju, da isteraju monahe i pokradu imovinu manastira Esfigmena - tvrdjave iskonskog Pravoslavlja!
Ali im ne uspe...
Jer im junacki monasi pokazase barjak: "Pravoslavlje ili smrt"!
Od koga se mali Bonaparta sav tresao kad ga je prvi put ugledao na Ruskom frontu!
Zbog toga se kasnije stalno drzao za zeludac!

Inace, da se ne zaboravi, glavni ktitior i finansijer totalne obnove manastira i mnogobrojne bratije Esfigmeno, kao svetiljke Pravoslavlja, bio je smedervski Despot Djuradj Brankovic, dok je bio u punom jeku izgradnje Smedervske prestolnice, a potom je finansirao i pomagao i druge manastire Svete Gore!

Srbija je i tada imala priznate granice i bila priznata i ugledna drzava, dok mnoge zemlje koje danas diktiraju pravdom, nisu ni postojale!

Tada su Srbijom vladali gospodari po miloscu Bozijom, a danas vladaju veleizdajnici po miloscu sotone i ostalih slugu necastivih sila! Kao sto je karavlaski poturica Dinkic koji nekadasnje prestolno Smederevo i drzavu Srbiju dovedose do bede i drze na samrti! A ostle poturice i veleizdajnici prodase i predase Srbski amanet Kosova i Metohije!

Avaaaj... Srblje pod turskim satorom... su cim cete izac' pred Milosa...!

Ранко's picture
Ранко (није потврђен) 13:54 02.03.2013.

  • +20
Voting is closed.

Добро збориш Србогорац!

Карапанџа's picture
Карапанџа (није потврђен) 19:36 20.08.2013.

  • +3
Voting is closed.

А можда Грци пусте швабице на плажама са погледом на уметност Византије.Па да им одпишу све дугове.
Иначе је то и циљ.
Масони неће стати само на шатору..... Даш им прст траже руку.

Додај коментар