Монаси Есфигмена спремни да Паризу врате Наполеонов шатор - за отпис дуга Грчкој

ПРОШИВЕН ЈЕ ЗЛАТОМ, А ПРИПАДА ГР​ЧКОМ МАНАСТИРУ ВИШЕ ОД 190 ГОДИНА

Mанастир Есфигмен

  • У јуну ове године представници Лувра посетиће манастир и изучити „стање шатора“

        МОНАСИ грчког светогорског манастира Есфигмен - које неки због непокорности Цариграду сматрају расколницима - спремни су да Француској врате историјску реликвију - Наполеонов шатор.

       Под једним условом: да Париз пристане да снизи грчки дуг и помогне опоравку њихове земље.

       Део Наполеоновог шатора који је прошивен златом припада манастиру више од 190 година. Према предању, шатор су као плен освојили грчки пирати, а потом је на неразјашњен начин дошао до Васељенског патријарха који га је предао манастиру Есфигмену 1819.

       У музеју Лувр чувају се три дела шатора, а преостаала три - у манастиру.

       За Французе је „Наполеонов шатор“ важна историјска реликвија и зато су више пута покушавали да до њега дођу. У јуну ове године представници Лувра посетиће манастир и изучити „стање шатора“.

       Игуман манастира Есфигмен, Методије, изјавио је атинском листу Демократија да монасиза манастир ништа не траже, али да би желели да се смањи грчки дуг и да на тај начин помогну своје земље.

       „Мучи се душа наша кад видимо колико пате људи у Грчкој од беде и економских проблема. Желимо да помогнемо свом народу. Размишљамо да Француској предамо Наполеонов шатор коју чувамо у манастиру као реликвију, уколико она помогне да се смањи грчки дуг“ - био је недвосмислен Методије.

       Открио је да распложење монаха пренео грчкој влади и да очекује реакцију.

       Иначе, манастир Есфигмен је био саграђен у V веку, у њему се чува много моштију и реликвија, има библиотеку са 400 старих рукописа и 8 хиљада       књига.

       Неколико десетина монаха већ много година живе изоловано због конфликта са Цариградским патријархом.

       Суд је 2009. године осудио 14 монаха и игумана Методија на годину дана затвора условно због кршење јавног мира и одбијања извршења одлуке световних и духовних власти да напусте манастир који припада монашкој републици.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари