И Хиландарци у Вајмару

У НЕМАЧКОЈ ОД 23. ДО 26. ЈУНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „АТОН - УНИКАЛНО ДУХОВНО И КУЛТУРНО БОГАТСТВО САВРЕМЕНОГ СВЕТА”

         У ВАЈМАРУ, у Немачкој, од 23. до 26. јуна одржава се међународна конференција «Атон – уникално духовно и културно богатство савременог света».

         У раду скупа – поред истраживача, црквених великодостојника и јавних личности - учестоваће и монаси манастира Симономпетра и нашег Хиландара.

         Форуму ће моћи да присуствују и жене за које је Света Гора затворена. Уосталом последњих година су одређени кругови – и у грчкој и ван ње- појачавали притисак да се Атон претвори у туристичку зону и отвори и за жене.

         Форуму ће присуствовати и у његовом раду учествовати представници Русије, Грчке, Немачке, Аустрије, Белгије, Италије, Велике Британије, Украјине, Србије, Румуније и Бугарске. Скуп ће отворити председник-оснивач Светског друштвеног форума "Дијалог цивилизација" Владимир Јакуњин.

         „Света Гора мора да буде сачувана као самоуправна вишенационална монашка `држава`. Сви државни и јавни фактори треба да помогну да Атон сачува свој јединствени статус, укључујући и забрану да манастире посећују жене”, изјавио је уочи форума митрополит Иларион, шеф одељења РПЦ за спољне црквене везе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари