Архимандрит Стефан Хиландарац на челу Свете Горе

СВЕЧАНОСТИ ПРИСУСТВОВАЛИ И НАЧЕЛНИК ОКРУГА ЦЕНТРАЛНЕ МАКЕДОНИЈЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИК СОЛУНА

Начелник округа Централна Македонија Апостолос Дзидзикостас честита проту Стефану

  • Нови прот Стефан за Факте о горућим проблемима атонске монашке заједнице: То су криза у односима с грчким политичким властима изазвана најавом опорезивања атонских манастира, питање обележавања стогодишњице присаједињења Свете Горе грчкој краљевини 1913, нарушавање њеног угледа које све више узима маха и недостатак инвестиција

         АРХИМАНДРИТ Стефан из светог манастира Хиландара нови је прот Свете Горе са једногодишњим мандатом.

         Ово је четврти пут заредом да Сабор стараца хиландарског братства најистакнутијег Атонца из својих редова бира за највише послушање у централној управи Свете Горе.

         Четрдесетчетврту хиландарску „владу“ откако је највиша извршна власт у рукама четворочлане Свештене епистасије (крај 18. века) чиниће још епистати из Хиландару припадајућих сарадничких манастира: јеромонах Павле (Ксиропотам), старац Никодим (Св. Павле) и јеромонах Пајсије из Григоријата.

         Свечано преношење извршне власти с једне групе манастира на другу и проглашење новог прота или протепистата (грч. телети) , према устаљеној традицији, извршено је у саборној цркви Успења пресвете Богородице у Кареји, званој Протатон („Протатска“), будући да прот у њој присуствује богослужењима, 1. (14) јуна по јулијанском каледнару.

         Свечану примопредају епистатских дужности увеличали су својим присуством: цивилни гувернер Аристос Казмироглу, начелник округа Централне Македоније Апостолос Дзидзикостас, градоначелник Солуна Јанис Бутарис, начелник полиције Халкидике Георги Василијадис, представник поморске полиције и достајанственици Свештене општине, као и антипросоп Хиландара отац Арсеније и велики број поклоника.

         - Криза у односима с грчким политичким властима изазвана најавом опорезивања атонских манастира, која је у супротности с важећом Уставном повељом, питање обележавања стогодишњице присаједињења Свете Горе грчкој краљевини 1913, нарушавање њеног угледа које све више узима маха и недостатак инвестиција – побројао је прот Стефан за портал Факти горуће проблеме атонске монашке заједнице, с којим ће се бавити нова епистасија.

         Протепистат данас нема овлашћења која је имао некадашњи прот, он је само први међу једнакима, с четвртином печата као и други епистати, али се разликује од њих и  представника манастира (антипросопа) у Свештеној општини по томе што носи штап (симбол части и првенства) и са издвојеног места, неке врсте престола, председава седницама Сабора и Епистасије. Отвара, усмерава и закључује расправу. Има право на службено возило, возача и пратњу једног чувара (сердара).

         Прот је морални ауторитет Свете Горе, симбол њеног јединства и миленијумске самоуправе. Представља је пред световним и црквеним властима. Заједно са епистатима сарађује с представницима државних власти на Светој Гори (цивилним гувернером, полицијом, царином), стара се о благајни,  пријему посетилаца и издавању дозвола за њихов боравак, печатању и отпремању преписке, општем реду и миру у престаници и главном пристаништу Дафни.

         Двадесет светогорских манстира, чији је хијерархијски поредак неизмењен дуже од четири столећа - реформом патријарха Гаврила IV 1783. године - подељено је на пет тетрада (четворница) на чијем челу су првих пет великих киновија (општежића): Велика лавра, Ватопед, Ивирон, Хиландар и Дионисијат, који искључиво дају протепистата.

         Свака тетрада наизменично управља Светом Гором од 31. маја једне до краја маја друге године, па је тако Хиландарац сваке пете године на челу ове аутономне монашке државе.

 

М. Рајковић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 09:23 15.07.2013.

  • +13
Voting is closed.

Hilandar je jedino mesto gde Luciferova "noga" nece stati
u vremenu totalnog kraja.
Bozija ruka ce da sacuva to sveto mesto tako sto ce doci
do porinuca citavog ostrva zajedno sa monastvom.

Ortodoksologija's picture
Ortodoksologija (није потврђен) 13:55 16.07.2013.

  • +16
Voting is closed.

I tu ce onda novi propovednici biti porinuti da promovisu novo evangelisticko nazarecansko carstvo ?

Додај коментар