Џонсон: Трамп може окончати рат под условима прихватљивим за Украјину и Запад

ПОТПАЉИВАЧ РАТА У УКРАЈИНИ ИЗНЕО СВОЈ И ТРАМПОВ ПЛАН ЗА СПАСАВАЊЕ КИЈЕВА

Борис Џонсон и Доналд Трамп

* У ауторском тексту написаном за Daily Mail изнео: „Трамп разуме да ће пораз Кијева бити огроман пораз за Сједињене Државе. А да ће Путин у том случају постати претња и свим земљама бившег СССР. Истовремено, Тајвану ће се појавити нове претње са стране Кине, а Израелу од Хезболаха. Тада ће Сједињене Државе морати да изаберу: или да се одрекну светског лидерства или да иду у рат“

* Бивши британски премијер уверен да би у будућности добро наоружана украјинска војска могла да замени амерички контингент у Европи, што би Трампу омогућило да уштеди новац, врати америчке војнике кући и натера Европу да учини више за сопствене одбрамбене способности

__________________________________________________________________

           БИВШИ британски премијер Борис Џонсон - коментаришући разговоре са Доналдом Трампом - предложио је и Кијеву и Западу да одустану од инсистирања на границама Украјине из 1991. године.

           Предложио је и да се руском становништву у Украјини обезбеде „потребна права, као компензација Путину“. У ком слислу, објаснио је у ауторском тексту написаном за Daily Mail.

           „Трамп разуме да ће пораз Кијева бити огроман пораз за Сједињене Државе. А да ће Путин у том случају постати претња и свим земљама бившег СССР. Истовремено, Тајвану ће се појавити нове претње са стране Кине, а Израелу од Хезболаха. Тада ће Сједињене Државе морати да изаберу: или да се одрекну светског лидерства или да иду у рат“.

           Џонсон верује да Трамп може да оконча рат под условима прихватљивим за Украјину и Запад. Навео је да прихватљивим сматра враћање Украјине на границе које је имала 24. фебруара 2022. године.

           Ово подразумева одустајање од Крима, а за Кијев тражи право уласка у ЕУ и НАТО.

           Ради тога је у истом чланку предложио повећање војне помоћи Украјини, убрзање испорука оружја и укидање постојећих ограничења за ударе на руску територију западним оружјем.

           Чак наводи да би у будућности „добро наоружана украјинска војска могла да замени амерички контингент у Европи, што би Трампу омогућило да уштеди новац, врати америчке војнике кући и натера Европу да учини више за сопствене одбрамбене способности“.

           Као „компензацију Путину“ Џонсон предлаже увођење „посебних мера заштите за оне у Украјини који говоре руски“, а у исти оквир смешта и „глобалну обнову односа САД са Русијом уз могућност враћања у време када је Руска Федерација био угледни партнер Г8 и НАТО“.

           Џонсон је убеђен да ће Трамп, ако победи на председничким изборима у САД, моћи да ојача кијевски режим до те мере да ће Русија морати да повуче трупе из Украјине, укључујући ДНР, ЛНР, Запорошку и Херсонску област.

           Ако САД под Трампом убрзају и повећају војну помоћ Украјини укину ограничења за гађање циљева у Русији америчким ракетама великог домета, Москва ће - нада се Џонсон - бити принуђена да повуче трупе „најмање на границе до 24. фебруара 2022. године“.

           То ће, додао је, бити моменат да јој Трамп „изнесе своју понуду“.

            А Путин ће, да би избегао будуће сукобе, наводно „морати да призна Украјину као слободну земљу, са правом да бира своју судбину у ЕУ и НАТО-у“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари